Petrus Henssens, dooppeter van Sebastianus de Vlamme

Wat weten we over Sebastianus de Vlam en zijn ouders? Behalve zijn doopakte en de huwelijksakte van zijn ouders: bitter weinig, want meer documenten zijn er over hen niet te vinden tussen 1600 en 1636. Dan maar eens opnieuw de akten nader bekijken, want wie waren de getuigen op de akte: zijn zij gekend, en kunnen we hier iets uit leren of afleiden uit de entourage van onze voorouders?

  • Doopakte Sebastianus Vlaminckx/Vleminckx1

26-12-1628 Sint-Walburgakerk Antwerpen
Machiel Vl[a/e]minckx
Digna Pauels
Sebastianus
Suscept
Petrus Henssens
Emerentiana van Halom

uitleg:
Machiel Vlam2 en Digna Pauwels
Sebastianus Vlam
Suscept(ris)= doopheffers = peter en meter:
Petrus Henssens en Emerentiana van Halom

Wie is Petrus Henssens? Uit eerder onderzoek bleek reeds dat het een brouwer uit Antwerpen betreft. Hier start het onderzoek.

Peter of Petrus Henssens (II)3 blijkt een brouwer te zijn die de brouwerij van zijn vader, eveneens Peter Henssens (I), heeft overgenomen en zich opgewerkt heeft tot deken van de brouwers van Antwerpen. Zijn brouwerij heette (Ge)Croonde Leeuw, gelegen op enkele huizen van, en via loden watergeleidingsbuizen verbonden met, het Waterhuis van Gilbert van Schoonbeke, de architect van de Brouwersvliet in Nieuwstad (vroeger heette dit de noordelijke vlieten, nu de wijk rond het huidige Eilandje).

Peter Henssens (I) bezat een hoeve in de heerlijkheid Deurne, waar in de tijd van Peter (II) mogelijk ook het gezin de Vlam gaat wonen (volgens een hypothese).

Hoeve Gecroonde Leeuw alias Steenen Camere

De vraag stelt zich nu hoe Peter en Michiel Vlam elkaar leerden kennen: samen opgegroeid; werkend in dezelfde stiel of branche?
Een mogelijke sleutel naar het antwoord kan de vrouw van Peter zijn: Joanna vander Heyden. Over haar is niets bekend.
Uit onderzoek naar Digna Pauwels, blijkt dat Digna mogelijk uit Tongerlo afkomstig is. In Tongerlo tussen de jaren 1630 en 1670 is Hubertus vander Heyden, schoolmeester van Tongerlo, diverse malen opgetreden als huwelijksgetuige o.a. ook bij huwelijken bij de familie de Vlam. Vóór die periode is niets bekend over de familie vander Heyden in Tongerlo noch in Westerlo. Hij kan mogelijk van buiten Tongerlo afkomstig zijn, misschien zelfs uit Antwerpen. Hij had de geschikte leeftijd en autoriteit als leerkracht om zich over de nog minderjarige kinderen van Michiel, na diens dood, te ontfermen en hen naar Tongerlo over te brengen. Dit is een mogelijke piste.

De familie Henssens is een interessant hoofdstuk in ons onderzoek. Want ofschoon Peter Henssens (II) in hetzelfde jaar als Michiel overleed, blijven zijn nazaten in onze later families nog gerelateerd voor te komen, vooral via de familie van jonker Michiel Peeters en Maria de Vlam, dochter van Sebastianus.

Peter Henssens had twee oudere zussen Elisabeth en Suzanna, en nog vijf halfbroers en/of – zussen.
Zus Elisabeth trouwde met muntmeester van Antwerpen, Jan de Letter. Zijn andere zus Suzanna werd non.

In 1618 trouwde Peter Henssens met Joanna vander Heyden. Samen kregen ze zeven kinderen: hun oudste zoon werd opnieuw Peter (1626-1675) genoemd, traditiegetrouw naar zijn grootvader. Hij zou Magdalena van Schoussel huwen.
Zijn nakomelingen worden in de adelstand verheven. Er is nog een zoon en de andere kinderen zijn zussen waarvan drie begijn worden.

De zoon van Peter en Magdalena wordt Jan Carlo genoemd (1660-1721). Hij trouwt als d’Henssens met Maria Soolmaekers.
Hun achtste kind Jan Pedro d’Henssens trouwt met Joanna Cornelia van Bree.

Meer over Petrus Henssens: hun stamboom en Petrus Henssens in Deurne

  1. Of het een a dan wel een e betreft, is nog discussie over tussen de onderzoekers. ↩︎
  2. Uiteindelijk maakt het niet uit want de naam is wel degelijk Vlam. ↩︎
  3. Er zijn drie generaties met de naam Petrus Henssens; om de onderscheiden om welke Peter het gaat, voegen we telkens (I), (II), of (III) toe aan de naam. ↩︎

VLAM!