Akten met de Vlam uit Noord-Brabant

schepenprotocol Sint-Michielsgestel op 22 juni 1801

Onder Jochem van Gestel, en Pieter van Rooij, schepenen van Sint-Michielsgestel en opperprovisoren van de Armentafel akteren hierbij dat men borg staat voor last en alimentatie met de armenkas van Den Dungen ten aanzien van Hendrikus, Peter, Johannes en Wilemijn de Bresser1, kinderen van Wouter de Bresser2 verwekt bij wijlen Elizabeth Hendrik de Vlam3, geboortig van St. Michielsgestel4 (bij borgbrief, ondertekend door J. Meurs, secretaris.

scanpagina BHIC.nl 345 van 741

Schepenprotocol Land van Cuijk op 23-3-1755 verzoek

Voor de schout van Boxmeer verschijnen Gijsbert de Vlam5 en Ida Jans6, echtelieden wonend te Sambeek verklarend, dat hun boedel is bezwaard met schulden en om hun crediteuren te kunnen betalen leggen ze bij hem het verzoek neer om te mogen verkopen een weerd te Vierlingsbeek aan het Afferdse veer en voordien om over de drie kinderen uit eerder huwelijk van Ida Jans met wijlen Hendrick Remmen als voogd aan te stellen Jacobus Remmen. Zij krijgen permissie.

Schepenbanken van het Land van Cuijk op 2 mei 1782

Memorie van de Hecken en rodcedullen7 met de name die daar zijn onderhoorende. Aan het voorste broeckx hekken moeten betaalen als volgt: ……; Zijn ander Huijs; Antoon Van Leen; Jan Ambrosius; Tilleman Verhaart; Gijsbert de Vlam. …

BHIC.nl scanpagina 113 van 120

Notarieel protocol Cuijk op 30.07.1822 testament

Aangevuld uit repertorium (inv.nr. 43)
Hendrina de Vlam8, particuliere te Sambeek, benoemt Anna Hulsenbeek, particuliere en Elisabeth Hulsenbeek gehuwd met Arnoldus Arts, schoenmaker, beiden te Sambeek; tot universele erfgenamen.

Notarieel protocol Cuijk op 16.03.1825 verkoop

Op verzoek van Theodorus de Vlam9, bouwman te Oploo, openbaar verkopen van roerende goederen, waaronder hooi, stro, aardappelen, rogge en twee schapen, voor een totaalbedrag van f 96,15.

Schepenprotocol Vierlingsbeek10 op 16-03-1759 transport

Jacob Jaspers en Maria van de Cleff echtelieden hebben verkocht aan Jan Deijnen en Sibilla Claasen echtelieden een perceel bouwland groot ongeveer anderhalve kleine morgen, grenzend oost de heer van de Voort, noord Herman van de Cleff, zuid de weduwe van Roeloff van Els. Jaarlijks belast met twee sester rogge aan Gijsbert de Vlam.

BHIC.nl scanpagina’s 223 (en 224) van 266

Schepenprotocol Vierlingsbeek op 26-01-1762 transport

Hermen van de Cleff weduwnaar van Agnes Jetten met toestemming van zijn kinderen Jacobus en Agnees van de Cleff, Jacob van de Cleff en Claas Jetten momboirs van de minderjarige zoon Gijsbert van de Cleff (Octrooi verleend door L.J. Brouwer) heeft verkocht aan Jan Deijnen en Sibilla Claasen echtelieden een perceel bouwland groot ongeveer een derde halve kleine morgen, grenzend oost de heer baron van Bemmel en noord Hermen Aerts. Jaarlijks belast aan Gijsbert de Vlam. Nog een perceel bouw- en weiland groot ongeveer drie kleine morgen, grenzend aan het erf van Peter Kerstens en zuid Theodorus Kerstens.

Schepenprotocol Vierlingsbeek op 23-11-1767 Erfdeling

Marianna Roefs weduwe van Nicolaas Deijnen, Martien Fransen en Gossewienes Bouwmans momboirs van de kinderen Christina, Jan en Claas Deijnen, Cornelis Fransen en Roelof Verrosmeulen momboirs van de kinderen van Jan Deijnen en Chatarina Verrosmeulen in leven echtelieden, met name: Jan, Egbert, Claas, Roelof, Elisabeth en Christina Deijnen, Jacobus Deijnen en Angenes Kerstjens echtelieden, allen erfgenamen van Jan Deijnen en Zebilla Claassen in leven echtelieden. Er wordt uit het 3e lot geld uitgekeerd waarvan Nicolaas Deijnen, Hermen Aerts en Maria Martens te Cuijk uit de boedel genoten hadden. Derde lot. 1e Een perceel weiland in den Weijenakkers. 2e Een perceel bouwland op den Bruken, aan Gies den Vlam11 gesteld.

Schepenprotocol Vierlingsbeek op 25-01-1762 transport

Hermen van de Cleff geassisteerd door Jacob van de Cleff en Claas Jetten, bloedmomboirs van de minderjarige zoon Gijsbert van de Cleff, geautoriseerd door de heer L.J. Brouwer, hebben met toestemming van zijn kinderen Jacobus en Agnees van de Cleff verkocht aan Jan Deijnen en Sibilla Claasen echtelieden een perceel bouwland groot ongeveer anderhalve kleine morgen grenzend oost de heer baron van Bemmel en noord Hermen Aerts. Jaarlijks belast met vier sester rogge aan Gijsbert de Vlam.

Schepenprotocol Vierlingsbeek op 27-03-1759 transport

Jacob Jaspers en Maria van de Cleff echtelieden hebben verkocht aan Jan Deijnen en Sibilla Claasen echtelieden een perceel bouwland groot ongeveer anderhalve kleine morgen, grenzend oost de heer van de Voort en noord Hermen van de Cleff en zuid de weduwe Roeloff van Els. Jaarlijks belast met twee sester Rogge aan Gijsbert de Vlam.

Schepenprotocol Vierlingsbeek op 24-05-1755 transport

Gijsbert de Vlam en Ida Jans, echtelieden; Jacobus Remmen als momboir over de kinderen van Ida in eerste huwelijk bij wijlen Hendrick Remmen, octrooi verleend door de heer S.C.R. Grave van Bijland en de heer L.F. de Raet hebben verkocht aan Peternel van de Cleff weduwe Roelof van Els een weerd groot ongeveer een derde halve kleine morgen grenzend aan het erf van Peter Broex.

Schepenprotocol Vierlingsbeek op 24-05-1755 transport

Gijsbert de Vlam en Ida Jans, echtelieden; Jacobus Remmen als momboir over de kinderen van Ida in eerste huwelijk bij wijlen Hendrick Remmen, octrooi verleend door de heer S.C.R. Grave van Bijland en de heer L.F. de Raet hebben verkocht aan Peternel van de Cleff weduwe Roelof van Els een weerd groot ongeveer een derde halve kleine morgen grenzend aan het erf van Peter Broex.

Notarieel protocol Vierlingsbeek op 16-8-1932 Schuldbekentenis

Wilhelmus Marinus Essing, notarisklerk wonend te Oeffelt als gelaste van Franciscus Antonius Hubertus Geurts gehuwd met Maria Catharina van den Munckhof; van Gerard Antoon van den Munckhof; van Coenraad van den Munckhof; van Jozef Louis van den Munckhof, allen landbouwers wonend te America12; van Peter Jan van den Munckhof, tuinier wonend te Vlijmen; van Pieter Hubert van den Munckhof, landbouwer wonend te Oerle en van Hendrik Hermans, molenaar wonende te Horst aan de Meterik bekent Fl. 2000,– schuldig te zijn aan Henricus Gerardus Arnoldus Bernardus Holtus, notaris wonende te Horst, voor wie aanneemt Franciscus de Vlam13, landbouwer wonende te Sambeek. Waarborg: huis, stal, schuur, kippenhok, boomgaard, bouw- en weiland te America sectie F 503 793 1201 1765 en 794.

Schepenprotocol Erp op 19-07-1743 belening

Cornelis Peters van Schijndel, inwoner Erp verkoopt de helft in een beemd hooiland, groot in het geheel 6 karren hooigewas te Erp in Hongerdonk, gemeen met Jan Delissen, enerzijds Jan Jacob Jan Hendrix, anderzijds Geerit Willem Stevens, een eind de rivier de Aa, ander eind de gemeente. Aangekomen 17-11-1741 Erp bij transport van Hendrik de Vlam14. Koper is Joannis Adams, mr. rademaker, inwoner Boerdonk. Op voorwaarde dat hij het perceel kan lossen binnen eerste 6 maanden van 1747 met F 156,–, waarmee het beleend is.

Schepenprotocol Erp op 10-04-1744 akte van indemniteit15

Hendrik Martens van Dommelen, jongman, zoon van Marten en Maria Leenders, thans wonende te Amsterdam wil gaan trouwen met Maria de Vlam16 en wil met haar in Amsterdam blijven wonen; de schepenen van Erp maken hiervoor een borgbrief (met de vermelding dat de personen in kwestie van rechtschapen gezindte zijn, en dat in geval van armoede of verwezing de Armenkas van Erp zich over dit gezin haar verantwoordelijkheid zal opnemen, en dat de diaconij armenkas van stad of plaats waar het gezin zich laatst gevestigd heeft hiervan ontlast wordt (=indemniteit); dit wordt bevestigd door vader Marten van Dommelen die het document moet ondertekenen (hierbij een kruisje waarmee hij aangeeft niet te kunnen lezen noch schrijven).

BHIC.nl scanpagina’s 329-330 van 505

Schepenprotocol Erp op 27-10-1741 schuldbekentenis

Jan en Jenneke Peter Jans van den Heuvel, Hendrik Hijmons gehuwd met Willemina, Hendrik de Vlam gehuwd met Hendrina17, dochters van voorn. Peter van den Heuvel, inwoners Erp, Gemert en Boekel bekennen schuldig te zijn aan Mr. Arnoldus Leijten, advocaat Erp F 250,–, komend uit een schuld van F 225,– bij wijlen Jan Peters aan wijlen Lauwrens Janssen, gepasseerd te Schijndel 13-8-1708. Nu bij transport van Adriaen van den Bergh weduwnaar van Hendrina Bakermans, hiervoor weduwe van Lauwrens Janssen is overgegaan aan Arnold Leijten en wijlen zijn moeder bij transport 26-7-1634. Kantlijn: B. van de Werk als gelaste eerst van Mr. L. van Duren en later van zijn kinderen, verklaart dat Jan Hendrik van den Bergh en Johannes Heijmon Hogaers deze schuld hebben voldaan 3-11-1810 Erp.

Schepenprotocol Erp op 27-10-1741 erfdeling

Jan en Jenneke, mondige zoon en dochter van Peter Jansen van den Heuvel en Ida Jan Tunis Martens18; Hendrik Heijmons gehuwd met Willemijna Peter Jansen van den Heuvel en Hendrik de Vlam gehuwd met Hendrina Peter Jansen van den Heuvel, wonende te Erp en te Gemert willen de nagelaten goederen (huis, hof, en aangelanden, alsook diverse stukken bouw- en hooiland, …) van hun ouders gaan delen in den Hoek.

De mooie handtekening van Hendrik de Vlam. Jan en Jenneken hebben de akte ondertekend met een kruisje gezien zij konden lezen noch schrijven.
BHIC.nl scanp112/505; klik op de link voor de pagina’s 112-113-114-115-116-117. Jan en Jenneken hebben ondertekend met een kruisje gezien zij konden lezen noch schrijven.

met extract op p114 over lot 2

Schepenprotocol Erp op 17-11-1741 transport

Hendrik de Vlam gehuwd met Hendrina Peter Jansse van den Heuvel, inwoner Gemert verkoopt de helft in een beemd hooiland, groot in het geheel 6 karren hooigewas te Erp in Hongerdonk, gemeen met Jan Delissen, enerzijds Jan Jacob Jan Hendrikx, anderzijds Geerit Willem Stevens, een eind de rivier de Aa, andere eind de gemeente. Aangekomen van haar ouders en bij deling 27-10-1741 te Erp. Koper is Cornelis Peters van Schijndel, inwoner Erp.

Schepenprotocol Erp op 18-02-1772 transport

Jan Peters van den Heuvel, inwoner Erp met authorisatie 17-1-1772 van schepenen Erp ivm zijn uitlandige zoon Johannes verkoopt: huis, schuur, bakhuis, hof, teel- en groeslanden te Erp in de Hoek.

Peeter Roeloff Donckers en Claas Janse van Lieshout, inwoners Erp met authorisatie van Peeter Hendrik de Vlam voor notaris Van Althuijsen te Den Bosch 2-8-1779 verklaren restant van F 775,– met intrest te hebben ontvangen van Aart Janse van der Meulen Erp 18-5-1780.

Een impressie van de omgeving met een typische landhoeve anno 2024 in de straat Hoek te Erp (Meierijstad)
Oude hoeve op de Hoeksehei te Erp (Meierijstad)

Notarieel protocol Boxmeer op 10.11.1837 transport

Theodorus de Vlam, landbouwer te Oploo, verklaart f 900,– schuldig te zijn aan Abel Aben19, zonder beroep te St. Anthonis. Als borg stelt hij een huis, schuur en erf, sectie C nr 555, bouwland sectie C nr 556 en weiland, sectie C nr 1172; alles gelegen te Oploo, alsmede een perceel bouwland te Sambeek sectie A nr 107.

Notarieel protocol Boxmeer op 30-11-1846 verkoop

Theodorus de Vlam, landbouwer te Oploo verklaart f 200,- schuldig te zijn aan Abel Aben, zonder beroep te St. Anthonis. Als borg stelt hij een huis, schuur en erf met tuin en bouwland te Oploo, sectie C 1299 t/m 1301 en bouwland te Sambeek, sectie A 107.

Notarieel protocol Boxmeer op 06/20-12-1861 transport

Theodorus Albertus de Vlam20, landbouwer te Oploo; Willem de Laar21 slager te Sint Anthonis gehuwd met Theodora de Vlam 22; Thomas de Vlam23 landbouwer te Oploo; Jan Stiphout24 landbouwer te Sambeek man van Johanna de Vlam25; Cornelis de Vlam26 landbouwer te Oploo; Jacobus de Vlam27 landbouwer aldaar verkopen enige onroerende goederen: een bouwmanshuis met schuur, erf tuin, bouw en weiland te Oploo nabij de Driehoek sectie C 1299, 1300, 1301; perceel weiland en heide te Sambeek en een perceel heide te Sambeek aan Thomas Thomassen arbeider wonende te Boxmeer voor f 2440,00.

Notarieel protocol Boxmeer op 21-12-1861 verkoop

Theodorus Albertus de Vlam, landbouwer te Oploo, verkoopt enige roerende goederen voor f 347,40.

Notarieel protocol Boxmeer op 22-03-1862 transport

Gerardus Fransen, landbouwer te Oploo verkoopt aan Cornelis de Vlam, landbouwer Oploo heide te Sambeek voor Fl. 350,–.

Notarieel protocol Boxmeer op 29-04-1862 verkoop

Theodorus Albertus de Vlam, landbouwer te Oploo verkoopt roerende goederen voor Fl. 236,70.

Notarieel protocol Boxmeer op 27-06-1862 verkoop

Theodorus Albertus de Vlam, landbouwer Oploo verkoopt vruchten te velde evenals Catharina Verstegen weduwe van Hendrikus Vogelsangs, landbouwster Sambeekse Hoek voor Fl. 344,–.

Theodorus Albertus de Vlam, landbouwer te Oploo verkoopt roerende goederen voor Fl. 236,70.

Notarieel protocol Boxmeer op 29-01-1863 schuldbekentenis

Willem de Laar, slachter te Sint Anthonis; Theodorus de Vlam, landbouwer Oploo en Martinus Lax, landbouwer Sint Anthonis bekennen Fl. 500,– schuldig te zijn aan de parochie Sint Anthonis. Waarborg: huizen sectie B 724 en 725 en tuinen te Sint Anthonis behorend aan Willem de Laar.

Notarieel protocol Boxmeer op 29-01-1863 royering28

Abel Aben te St. Anthonis ten laste van Theodorus de Vlam te Oploo.(Opmerking: De beschrijving van deze akte is gebaseerd op de samenvatting in het repertorium van de notaris. De originele akte is niet aangetroffen.).

Notarieel protocol Boxmeer op 07-02-1863 erfdeling

Theodorus Albertus de Vlam, landbouwer aan de Sambeekse Hoek weduwnaar van Anna Maria Thomassen29, overleden te Oploo; Willem de Laar, slachter te St. Anthonis gehuwd met Theodora de Vlam; Thomas de Vlam, landbouwer te Oploo; Jan Stiphout, landbouwer te Sambeek gehuwd met Johanna de Vlam; Cornelis en Jacobus de Vlam, beiden landbouwer aan de Sambeekse Hoek gaan over tot scheiding en deling van de nalatenschap van Anna Maria Thomassen voornoemd. Het betreft een huis met erf en weiland, sectie C 1916 en 1917 te Oploo. Dit wordt toegewezen aan Thomas de Vlam voornoemd.

Notarieel protocol Boxmeer op 27-01-1865 schuldbekentenis

Cornelis de Vlam, landbouwer te Sambeek verklaart f 1.000,- schuldig te zijn aan Hendrikus van Mil, landbouwer te St. Anthonis. Borg: een perceel heide te Sambeek aan den Sambeekschen hoek. Die schuld wordt geroyeerd op 30-01-1875.

Notarieel protocol Boxmeer op 13-07-1867

Theodora de Vlam weduwe van Willem de Laar, slachtster te St. Anthonis voor zich en als moeder en voogd van haar kinderen Egbertus30 20 jaar, Geertrui31 17 jaar en Johanna32 8 jaar met toeziende voogd Thomas de Laar, arbeider te St. Anthonis, laten de inventaris opmaken. Als onroerend goed worden vermeld 2 huizen met tuinen te St. Anthonis, sectie B 723 t/m 726. Verwijzing naar kantongerecht Boxmeer van 08-11-1866.

Notarieel protocol Boxmeer op 26-02-1870 transport

A: Theodora de Vlam gehuwd met Cornelis Zwiers33, onbezoldigd rijksveldwachter te Berlicum voor zich en als moeder en voogd van haar 2 minderjarige kinderen uit haar eerder huwelijk met wijlen Willem de Laar, met name Geertruida en Johanna de Laar met toeziende voogd Thomas de Laar, arbeider te St. Anthonis; Cornelis Zwiers voornoemd voor zich en als medevoogd; Egbertus de Laar, dienstknecht te Wennekendonk, Pruisen.

B: Jan Hendriks, metselaar te Grave gehuwd met Hendrika Wilhelmina Bardoul34 en als gelaste van zijn schoonzusters Maria Bardoul, dienstmeid te Ravenstein en Arnoldina Bardoul, dienstmeid te Schaijk. Volmacht is bijgesloten. Comparanten onder A laten een huis bestaande in 2 woningen met erf en tuin te St. Anthonis, sectie B 723, 724, 425 en 426 verkopen. Verwijzing naar transport van 18-02 en 03-03-1856. Koper voor f 366,- is Martinus Diels, hoofdonderwijzer te St. Anthonis. Comparanten onder B verkopen een huis met erf, tuin en bouwland aldaar, sectie B 716 t/m 719 en een perceel bouwland, sectie B 738. Verwijzing naar onderhandse akte van 05-12-1868. De verkoop onder B wordt opgehouden.

Notarieel protocol Boxmeer op 29-05-1875 verkoop

Jacobus de Vlam, landbouwer te Sambeek als voogd van Cornelis, minderjarige zoon van wijlen Jan Stiphout en medewijlen Catharina van Kessel en Martinus, minderjarige zoon van Jan Stiphout uit zijn 2e huwelijk met medewijlen Johanna de Vlam verkoopt ten sterfhuize van Jan Stiphout, huisraad en een koe voor f 219,20.

Notarieel protocol Boxmeer op 5-3-1884 erfdeling

Martinus Stiphout, dienstknecht te Sambeek; Godefridus Niessen, akkerman Sambeek als gelaste van Cornelis Stiphout, priester te Maastricht willen gaan delen de gemeenschap, die heeft bestaan tussen wijlen Johannes of Jan Stiphout en diens eerste vrouw Sibilla Catharina van Kessel en ook zijn tweede vrouw wijlen Johanna de Vlam. Het betreft: huis, schuur en stal sectie B 1264, tuin, bouw- en weiland te Sambeek, roerende goederen en kontanten.

Notarieel protocol Boxmeer op 15-02-1888 testament

Adrianus de Vlam35, akkerman te Oploo, benoemt zijn moeder Maria van der Horst tot universele erfgename.

Notarieel protocol Boxmeer op 15-02-1888 hypotheek

Hypotheek door Hendrica Pouwels36, weduwe van Martinus de Vlam37 te Sambeek ten behoeve van de Boerenleenbank aldaar groot f 3000,- (De beschrijving van deze akte is gebaseerd op de samenvatting in het repertorium van de notaris (toegangsnr. 7048, inv.nr. 206A) en niet op de originele akte.)

Notarieel protocol Boxmeer op 7/14-11-1889 transport

Maria van der Horst weduwe van Thomas de Vlam, akkervrouw te Oploo; Martinus van den Broek38, herbergier te Handel gehuwd met Theodora de Vlam; Adrianus de Vlam, akkerman te Oploo; Antoon van Schijndel39, arbeider te Helmond gehuwd met Jacoba de Vlam40 laten openbaar verkopen een huis met schuur, erf, tuin, bouw- en weiland sectie C 1916 en 1917 te Oploo; alsmede 2 percelen bouw- en weiland aan de Sambeekse Hoek. Koper van alles voor f 988,– is Hendrikus Schraven, landbouwer te Oploo.

Notarieel protocol Boxmeer op 28-01-1890 royering

Gerardus Remmen41 te Oeffelt ten behoeve van Thomas de Vlam te Oploo. (De beschrijving van deze akte is gebaseerd op de samenvatting in het repertorium van de notaris. De originele akte is niet aangetroffen.)

Notarieel protocol Boxmeer op 13-03-1890 verkoop

Maria van der Horst weduwe van Thomas de Vlam, akkervrouw te Oploo; Johannes van Mil, landbouwer Oploo; Hendrikus Bergmans, akkerman Oploo en Antoon Rijken, akkerman Oploo verkopen roerende goederen voor Fl. 630,40.

Notarieel protocol Boxmeer op 09-04-1896 erfdeling

Henricus Martinus Franciscus Hollmann, r.k. priester en prior der eerwaarde Kruisheren te St. Agatha en Johannes de Vlam42, r.k. priester en procurator generaal der eerwaarde Kruisheren te St. Agatha verklaren in onverdeeldheid te bezitten: de helft in renten, cijnzen, tienden en dergelijke; een klooster met kerk, erven, lusthof, open plaatsen, bergplaats, tuinen, huizen met stallen, schuren, schoppen en bakhuis, boomgaard, hakhout, opgaande bomen, water, bouw- en weiland en hooiland te Cuijk sectie D 195, 196, 197, 199, 201, 203, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 222, 223, 225, 226, 227, 260, , 261, 262, 263, 269, 281, 282, 286, 290, 292, 295, 302, 309, 314, 318, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 480, 482, 695, 696, 697, 698 en 857; 2 percelen bouwland te Oeffelt sectie A 932 en 1043; heide te Wanroij, sectie B 55, 56 en 57. Comparanten tezamen aangekomen voor de helft bij akte van dading van 09-07-1887 voor notaris Laurens Louis Jacobus Snoeck te Cuijk; deze helft door hun waardig geschat op f 40.000,-. Verdeling volgt.

Er zijn veel akten waarin Johannes de Vlam als kruisheer en zaakgelastigde een bepalende rol speelt, maar die (vele) akten houden we buiten dit onderzoek omdat deze voornamelijk deel uitmaken van de kloostergemeenschap in St. Agatha (NL) en in Diest (B).

Notarieel protocol Boxmeer op 07-01-1901 verkoop

Verkoop van vast goed
Namens het Gemeente Bestuur van Oploo St Anthonis en Ledeackcer van 0.00.55 H weg te Oploo aan Henri Prinsen te Arle Rixtel voor f 3,= 0.00.55 H idem aldaar aan Gerardus van den Berg te Oploo voor f 3,= circa 0.71 H broekgrond aldaar aan Cornelis Jans te St Anthonis voor f 35,= circa 0.80.70 H idem aldaar aan Hendrikus Bardoel te Oploo voor f 105,= circa 0,80,70 H idem aldaar aan Hendrikus Nabuurs te St Anthonis voor f 385,= circa 0.80.70 H idem aldaar aan Adam van den Oever te Oploo voor f 320,= circa 0.80.70 H idem aldaar aan Antoon Christiaans te Oploo voor f 250,= circa 0.80.70 H idem aldaar aan Martinus Heijligers te St Anthonis voor f 315,= circa 0.80.70 H idem aldaar aan Egbertus Bardoel te Oploo voor f 430,= 0.64.70 H idem aldaar aan Johannes Egelmeers te Oploo voor f 266,= 0.63.40 H idem aldaar aan Lambertus Goossens te Oploo voor f 265,= 0.81.30 H idem aldaar en Sambeek aan Hendrikus Wientjes te Oploo voor f 470,= 0.85.60 H idem te Oploo aan Lambertus Goossens te Oploo voor f 440,= 1.14.50 H idem aldaar en Sambeek aan Gerardus Fransen te Sambeek voor f 470,= 0.92.40 H idem aldaar aan Christiaan Cremers te Sambeek voor f 420,= 0.13.20 H idem te Sambeek aan Hendrikus Wientjes te Oploo voor f 12,= 0.39.60 H idem aldaar aan Adrianus de Vlam te Sambeek voor f 71,= 1.56.60 H idem aldaar aan Johannes Egelmeers te Oploo voor f 851,=

Notarieel protocol Boxmeer op 31-03-1903 testament

Testament van Adrianus de Vlam te Sambeeksche hoek. (De beschrijving van deze akte is gebaseerd op de samenvatting in het repertorium van de notaris (toegangsnr. 7048, inv.nr. 195) en niet op de originele akte.) Adrianus had eerder in 14-11-1889 zijn testament herroepen.

Notarieel protocol Boxmeer op 23-07-1913 verkoop

Verkoop openbaar van roerend goed voor Adrianus de Vlam te Oploo cs f 134,- (De beschrijving van deze akte is gebaseerd op de samenvatting in het repertorium van de notaris (toegangsnr. 7048, inv.nr. 196) en niet op de originele akte.)

Notarieel protocol Boxmeer op 07-04-1921 transport

Transport door Johannes van Es te Sambeek aan Hendrika Pouwels, weduwe van Martinus de Vlam aldaar van onroerend goed te Sambeek voor f 5325,- (De beschrijving van deze akte is gebaseerd op de samenvatting in het repertorium van de notaris (toegangsnr. 7048, inv.nr. 206A) en niet op de originele akte.)

Notarieel protocol Mill op 03-12-1861 verkoop

Ten sterfhuize van Jan van der Horst te Rijkevoort, op verzoek van: Maria Dijsselbloem weduwe van Jan van der Horst, landbouwster te Rijkevoort; Hubertus van der Horst, arbeider te Susteren; Thomas de Vlam, landbouwer gehuwd met Maria van der Horst te Oploo; Jan van der Locht, arbeider gehuwd met Anna Maria van der Horst te Ledeacker; Mathijs Verbroeken, arbeider en Antonia van der Horst; Cornelia van der Horst en Johannes van der Horst; allen landbouwers te Rijkevoort; verkopen van hooi en koeien voor f 422,65.

Notarieel protocol Mill op 27-01-1865 schuldbekentenis

Thomas de Vlam landbouwer te Oploo verklaart fl. 500 schuldig te zijn aan Gerardus Lemmen meestersmid te Oploo. Waarborg: een huis erf en weiland te Oploo sectie C 1916 en een perceel heide te Sambeek.

Notarieel protocol Mill op 21-06-1870 verkoop

Ten huize van Gerardus van den Berg te Sint Agatha openbare verkoop van hooigras en openbare verpachting van naweide op verzoek van de zeer eerwaarde heer Johannes de Vlam zonder beroep wonende te Sint Agatha voor respectievelijk f 340,00 en f 195,00.

  1. Henricus (~30-07-1766), Petrus (~04-09-1769), Johannes (~21-08-1775) en Wilelma (~28-03-1781) de Bresser, gedoopt te Sint-Michielsgestel, kinderen van Elisabeth de Vlam en Walterus de Bresser. ↩︎
  2. Zoon van Henricus Walterus de Bresser en Christina Klaasdr. Borghgraef. ↩︎
  3. Dochter (~1736 Gemert) van Hendrik Ignatij de Vlam en Hendrina Peter van den Heuvel. ↩︎
  4. Dit klopt niet, want Elise is geboren in Gemert. ↩︎
  5. Zoon (~1727 Gemert) van Sebastianus Ignatij de Vlam en Hendrina Willems. ↩︎
  6. Ida was eerder (gereformeerd) gehuwd met Hendrik Remmen, met wie ze drie kinderen had. Op haar (R.K.) ondertrouw met Gijsbert de Vlam op 8-4-1752 te Gemert waren Bartel Remmen en Hendrina Huijberts getuige. ↩︎
  7. schriftelijk bewijsstuk ↩︎
  8. Dochter (~1756? Sambeek) van Gijsbert de Vlam en Ida Jans. ↩︎
  9. Zoon (~1756? Sambeek) van Gijsbert de Vlam en Ida Jans. ↩︎
  10. Vierlingsbeek is een plaats in de gemeente Land van Cuijk in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, tussen de Peel en aan de Maas. Tot het jaar 1998 maakte het dorp deel uit van de gemeente Vierlingsbeek, die op 1 januari 1998 opging in de gemeente Boxmeer ↩︎
  11. Gijsbert de Vlam ↩︎
  12. vandaag in provincie Limburg ↩︎
  13. Zoon (~1896 Sambeek) van Martinus de Vlam en Hendrika Pouwels. ↩︎
  14. Zoon (~1706 Gemert) van Ignatius de Vlam en Maria Verpoorten. Hij trouwde met Hendrina Peter van den Heuvel, uit Erp. ↩︎
  15. Vanaf ca. 1680 tot 1810 werd een akte van indemniteit afgegeven als verklaring dat iemand ging verhuizen, of wilde trouwen in een andere plaats. De akte werd door het armen- of dorpsbestuur opgesteld wanneer hun inwoner niet financieel onafhankelijk was. Het bestuur (zowel van de overheid als van de kerk) verklaarde hierin garant te staan voor die persoon in de nieuwe woonplaats.
    Deze behoefte was voortgekomen uit de armenzorg, om armoede zoveel mogelijk de kop in te drukken. Armoede was namelijk een groot probleem. Het volk kon namelijk aankloppen bij de ‘armenkas’ in de plaats waar zij waren geboren. Vandaar dat het bestuur van de nieuwe locatie vrijgesteld wilde worden. Zodra diegene in de nieuwe woonplaats tot armoede verviel, zouden de kosten van levensonderhoud voor de rekening van de vorige woonplaats komen. De nieuwe woonplaats liep hierbij geen risico als die persoon zich daar zou vestigen, maar zichzelf uiteindelijk niet kon bedruipen. Met andere woorden, de vorige woonplaats kon hiermee de nieuwe woonplaats ‘indemneren’, ofwel schadeloos stellen. Uiteraard hield het bestuur hier een register van bij. De borgbrief werd ook wel ontlastbrief of akte van cautie genoemd. [Bron: www.yory.nl] ↩︎
  16. Uiteindelijk blijkt het hier om Maria Vlam, een andere stamboom Vlam, te gaan. Alle Maria de Vlam werden toen in Gemert geboren, en niet in Erp waar deze Maria afkomstig was. Toch een interessant document om te behouden, vanwege de naamsverschrijving, maar ook omdat het een voorbeeld van borgbrief is. ↩︎
  17. Over de familienaam bestaan diverse varianten, maar deze akten weerhouden Hendrina Peter Jansen van den Heuvel, Samen met Jan, Jenneke, en Willemina waren zij de kinderen van Peter Jansen van den Heuvel en Ida Jan Tunis Martens. ↩︎
  18. Dochter (~23-04-1666 Erp) van Joannes Antonii Martens en Henrica Joannis [getuigen: Egidius Antonii en Arnolda Henrici Antonii] ↩︎
  19. Geboren te Sambeek op 21-12-1815. Vader Johannes Aben (schaapherder), moeder Johanna Beterams (dagloonster). Op zijn militiedossier stond dat hij een ‘zwak gezigt’ had, wat kan duiden op slechtziendheid. Hij was blond met blauwe ogen; voor het overige een gewoon rond gelaat. Hij trouwde te Oploo op 5-4-1845 met Gertruij Ratmakers, dochter van Jan Ratmakers en Jacomina Bardoul uit Sint Anthonis. De schoonmoeder van Abel was dus een Bardoel, een naam die we reeds kennen uit Gemert. ↩︎
  20. Doorus, zoon (~1791 Gemert) van Theodorus (Dirk) Wilhelmi de Vlam en Joanna van Hoof. ↩︎
  21. Zoon (*7-2-1816 Sint-Anthonis) van Egbertus de Laar en Joanna Lensen. ↩︎
  22. Dochter (*1815 Gemert) van Theodorus Albertus de Vlam en Maria Thomassen Willems. ↩︎
  23. Zoon (*1822 Overloon) van Theodorus Albertus de Vlam en Maria Thomassen Willems. Hij trouwde met Anna Maria van der Horst (*21-01-1822 Boekel) op 1-5-1852 te Oploo, dochter van Jan Peter van der Horst en Anna Maria Johannes Dijsselbloem. ↩︎
  24. Johannes Stiphout, zoon (*29-12-1859 Sambeek) van Cornelis Stiphout en Johanna Smits. ↩︎
  25. Dochter (*1819 Overloon) van Theodorus Albertus de Vlam en Maria Thomassen Willems ↩︎
  26. Zoon (*1825 Oploo) van Theodorus Albertus de Vlam en Maria Thomassen Willems. Hij trouwde met Helena Maria van Dijck (*20-09-1818 Beek en Donk) op 25-4-1857 te Oploo, dochter van Johannis van Dijck en Wilhelmina Hendriks. ↩︎
  27. Zoon (*1828 Oploo) van Theodorus Albertus de Vlam en Maria Thomassen Willems. ↩︎
  28. Royering: stopzetten van een (juridische of ambtelijke) procedure, want de schuld is afgelost. ↩︎
  29. Maria Willems, dochter (~25-05-1785 St. Anthonis) van Thomas Willems, ook Thomas van Keppelen en Johanna Jacomina Jans. Zij trouwde met Theodorus de Vlam op 17-03-1815 te Sambeek. ↩︎
  30. Zoon Egbertus (*8-5-1846 Sint-Anthonis) van Willem de Laar en Theodora de Vlam, ↩︎
  31. Dochter Gertruda (*11-11-1848 Sint-Anthonis) van Willem de Laar en Theodora de Vlam. Zij trouwde op 8-10-1877 te Oploo met Hendrikus Arts (uit Sambeek). ↩︎
  32. Dochter Johanna (*ca. 1859 Sint-Anthonis) van Willem de Laar en Theodora de Vlam. Haar naam verscheen in deze akte, maar geboortegegevens zijn nog niet gevonden, tenzij er een fout in de naam was en het Johannes moest zijn; hij is geboren op 28-01-1858 te Sint-Anthonis als zesde kind. ↩︎
  33. Zoon (*03-08-1835 Uden) van Cornelis Zwiers (*ca. 1809) en Johanna (Jenne) Maria Mathijssen (*ca. 1819). Hun andere zoon, Antonius trouwde in 1867 te Gemert met Geertrui Pennings, dochter van Johannes en Johanna Maria van Stiphout. ↩︎
  34. Eind de jaren 1950 is er nog een huwelijk van een Bardoel (uit Oploo) met een de Vlam uit Boxmeer. ↩︎
  35. Janus de Vlam (*1856 Oploo), zoon van Thomas (Dirk) de Vlam en Anna Maria van der Horst, trouwde pas in 1899 in Wanroij met Antonia Hermens, dochter van Gerard Hermens en Johanna Leunen. Janus’ moeder was het jaar voordien overleden. ↩︎
  36. Dochter (*10-07-1864 Oploo) van Franciscus Pouwels en Johanna Hofmans. ↩︎
  37. Mart de Vlam, zoon (*1861 Oploo) van Cornelis de Vlam en Helena Maria van Dijck. ↩︎
  38. Zoon (*5-9-1838 Gemert) van Adrianus van den Broek en Maria Peters. Hij was weduwnaar van Johanna Maria (v.)(d.)Wijst ↩︎
  39. Anthonius (*18-7-1855 Aarle-Rixtel), zoon van Antonius van Schijndel en Johanna Maria Smits; hij werd later Rijksveldwachter en daarna jacht-opziener. ↩︎
  40. Jacoba de Vlam (*1858 Oploo), dochter van Thomas (Dirk) de Vlam en Anna Maria van der Horst ↩︎
  41. Een relatie met Gijsbert de Vlam en Ida Jans, als weduwe van wijlen Hendrick Remmen, is nog niet verder bestudeerd. ↩︎
  42. Joannes de Vlam (*1822 Gemert), zoon van Joannes Ignatius Sebastianus Ignatij de Vlam en Margaretha Biemans. ↩︎

VLAM!