Emerentiana van Halom, doopmeter van Sebastianus de Vlamme.

Wat weten we over Sebastianus de Vlam en zijn ouders? Behalve zijn doopakte en de huwelijksakte van zijn ouders: bitter weinig, want meer documenten zijn er over hen niet te vinden tussen 1600 en 1636. Dan maar eens opnieuw de akten nader bekijken, want wie waren de getuigen op de akte: zijn zij gekend, en kunnen we hier iets uit leren of afleiden uit de entourage van onze voorouders?

Akten

  • doopakte Sebastianus Vl[a/e]m-inckx1

26-12-1628 Sint-Walburgakerk Antwerpen
Machiel Vl[a/e]minckx
Digna Pauels
Sebastianus
Suscept
Petrus Henssens
Emerentiana van H[a/o]lom2

uitleg:
Machiel Vlam en Digna Pauwels
De akte vermeldt Vlaminck, maar geen enkel later akte maakt gewag van de naam Vlaminck, vandaar de correctie naar VLAM.
Het vermoeden bestaat dat de pastoor de naam verkeerd heeft begrepen en er VLAM-INCK van maakte in plaats van gewoon VLAM(Paúels wordt uitgespreken als pauwels en wordt ook later als dusdanig met een w geschreven)

zoon: Sebastianus Vlam
Suscept(ris)= doopheffers = peter en meter:
Petrus Henssens en Emerentiana van Halom

Sint-Walburgakerk van Antwerpen

Over Petrus Henssens de dooppeter weten we al veel, want hij was een bekend brouwer in Antwerpen, en zelfs ook deken van het brouwersambacht.

Emerentiana van Halom is een uitdaging.
Aanvankelijk werd geopperd dat het om de naam van Halmale zou kunnen gaan, waarvan in de 16e eeuw al ridder van Halmale, amman van de stad bekend was, evenals Hendrik van Halmale (+1614), die buitenburgemeester van de stad is geweest.
Was zij een toevallige getuige als wel meer gebeurde bij gebrek aan familiale ondersteuning? (Tenslotte zien we geen andere Vlammen optreden in akten tot 1636, en slechts 1 Pauels (Severinus) bij het huwelijk van Digna met Michiel)

De enige Emerentia ‘van Halmale’ was Emerentia Pijnssen van der Aa, de echtgenote van Cornelis van Halmale (drost of drossaard van stad Diest in 1550); diens vader Gaspard is nog burgemeester van Antwerpen geweest. Hun dochter Anna van Halmale (geboorte onbekend) was gehuwd met ridder Cornelis van Spangen (geboren 1571 Mechelen; overleden 1638 Antwerpen), die tussen 1625 en 1645 het kasteel Withof uitgebouwd heeft op de resten van het vervallen lusthof in Schoten. Anna zou een voorouder zijn van prins Ranier III van Monaco. Anna is overleden te Antwerpen op 63-jarige leeftijd (1628).

De naam van Halom of van Holom is nergens te vinden.
Wat wel terug te vinden is, is de naam van Hal in diverse heerlijkheden tussen Antwerpen en Arendonk. Een Emerentiana van Hal is echter nog niet gevonden; zij kan evengoed de naam van haar man hebben overgenomen.

Nog een mogelijkheid is dat men verkeerd begrepen heeft dat zij zich voorstelde als Emerentiana van (uit) Helmond wat kon klinken als van Holom of Halom.

Zoals eerder opgemerkt in dit werkstuk werd enkele schepenen vermeld:

  • sieur Hendrik van Halmale 1629
  • jonker Paulus van Halmale 1634

dus kan Emerentiana mogelijk worden gelinkt aan een van deze heren. Nochtans maakt dit geen deel van ons genealogisch onderzoek, en besteden we er verder geen aandacht aan, behalve dan aan de status die onze familie van die tijd genoot. Emerentiana kan zijn aangezocht voor de financiële en religieuze ondersteuning als doopmeter in geval de ouders zouden overlijden.

Een laatste mogelijkheid is nog een naamsverschrijving: in Westerlo (en later ook Herselt) is er de notabele familie Halloint gevestigd over generaties van schepen, notaris, …). Indien van Halom een naamsverschrijving was, dan is de kans groot op een link met Tongerlo-Westerlo

  1. Er is nog discussie of het a of e moet zijn, maar uiteindelijk wordt het toch gewoon Vlam. ↩︎
  2. Ook hier is twijfel omdat de letter a of o niet duidelijk is in de schrijfwijze en er nog geen vergelijk is aangetroffen in andere (doop)akten. ↩︎

VLAM!