Nee, geen droge materie zoals in de geschiedenislessen op school.
Deze rubriek heeft tot nut om de context te kunnen schetsen waarin onze voorouders leefden en de impact van de hen omringende gebeurtenissen op hun leven en op hun gezin.
De Lage Landen
We vereenzelvigen onze voorouders graag met onze geboorteplaats en/of onze nationaliteit, en bij genealogisch onderzoek plaatsen we er dan ook het land van herkomst bij, in de meeste gevallen, Nederland of België, terwijl onze voorouders nog nooit zouden gehoord hebben over die landen als afzonderlijke staten.
Onze generatie is bezorgd om de ontwikkelingen op het vlak van het klimaat, ofwel wordt het heter ofwel net kouder in de toekomst, maar we hebben de middelen om ons in die ‘overgangsperiode’ te wapenen met isolatie, kledij en diverse warmtebronnen. In de 16e en 17e eeuw werd gekenmerkt door langdurige periodes van koude, soms afgewisseld met warmere of nattere seizoenen. Stel je voor wat men moest doorstaan met weinig kledij en schoeisel, huizen die moeilijk te verwarmen waren, modderige zandwegen…
De Pest in de 17e eeuw in Antwerpen en Deurne
Wie het Verhaal van Vlaanderen en Nederland heeft gezien, werd er aan herinnerd dat niemand veilig was voor de ‘haestige ziekte’ die miljoenen dodelijke slachtoffers veroorzaakte. Welke impact had dit op onze voorouders en zijn onze oudst gekende voorouders Michiel en Digna hier aan gestorven toen zij in Deurne begraven werden met hun kinderen?
We vinden normaal gezien vóór de invoering van de burgerlijke stand na de Franse Invasie zelden gegevens over geboorte data, maar wel over de doopdatum van een kind. Dat komt omdat men enkel potentiële communicanten registreerde door middel van het doopritueel, dat met het Concilie van Trente in de hele Christelijke wereld ingang zal vinden. Maar waar wij vandaag bevalling met de modernste middelen uitvoeren, gebeurde dat in de vroegere eeuwen op natuurlijke wijze maar met veel gevaren voor moeder en kind.
Michiel en Dymphna waren getrouwd in 1628. Zonder over meer feiten te beschikken, gaan we er momenteel van uit dat beiden meerderjarig waren toen Dymphna zwanger werd, en schatten wij hun geboortejaar ergens rond 1600. Immers, was het niet ondenkbeeldig dat men pas rond 25-30 jaar zou trouwen en dan kinderen te krijgen; tenslotte was het belangrijk dat de aanstaande vader zijn gezin kon onderhouden en dus reeds een inkomen had verworven. Dat kon pas na eerst een stiel te hebben geleerd en enkele jaren gewerkt te hebben.
Antwerpen en haar zes parochies in de 17e eeuw
De oudste akten over onze voorouders vinden we in Antwerpen, maar ook in de volgende eeuw vinden we akten waar ook andere parochies een rol spelen. Om die parochies te situeren binnen en buiten de stadsmuren, en hoe ze geografisch en spritueel een rol speelden in het leven van onze voorouders wordt hier een apart stukje aan gewijd.
Sociale onrust
In Europa woedde van 1618 tot 1648 de Dertigjarige Oorlog, die werd deels veroorzaakt door slechte oogsten, voedseltekorten en de hierop volgende sociale onrust. Minder voedsel zorgde voor een
minder goed immuunsysteem voor de bevolking.
Vrede tussen de gescheiden Nederlanden begon officieel in 1648 met de Vrede van Münster waarbij de scheidingslijn tussen Noord en Zuid gehandhaafd blijft.