Het leven van Digenken Pauels vóór Michiel

Tijdens het onderzoeken van alle akten opgemaakt vóór 1628 in de SInt-Walburgisparochie van Antwerpen viel plots de volgende akte in de kijker:

31 maart (1622) astidati 1
Antheunis Verleer Dingenken Pauwels nri
testibus: Herman Hermans & Abra(ha)m Antheunis.

Als Digenken Pauwels onze voormoeder blijkt te zijn, dan was zij weduwe en moet Antheunis Verleer overleden zijn tussen 1 april 1622 en begin 1628. Helaas ontbreken hiervoor de begraafakten van Sint-Walburga van de periode vóór 1634.

Abraham Antheunis trad regelmatig op als getuige, en kon wel eens de koster van de kerk zijn.

Herman Hermans werd begraven IN de Sint-Joriskerk op 2 juli 1655, en had zijn eigen zerksteen in de grote beuk van de kerk. Dit was een redelijk vermogend man, maar het is (nog) niet duidelijk of en welke rol hij speelde als koopman of notabele.


Van Michiel vermoedden we reeds dat Digna Pauwels ouder was als hij, maar deze akte bevestigt nu dat zij al eerder was getrouwd, en Michiel dus met een weduwe in het huwelijk trad. Een jonge weduwe alleen in de stad betaamde niet, en haar toekomst zou onzeker zijn als ze niet opnieuw een huwelijkspartner zou vinden. Maar mogelijk kenden ze elkaar reeds in Deurne of in Antwerpen wegens een gemeenschappelijk kennis, Petrus Henssens. Het is heel goed mogelijk dat het koppel in Deurne zou trouwen en er hun geloften zouden afleggen een maand voordien, maar de geopolitieke gebeurtenissen van die tijd zorgden voor een wijziging in hun planning. Hoe dan ook, als we weten welke rol Herman Hermans in Antwerpen speelde, weten we misschien ook iets meer over de familie Pauels en het niveau dat zij in de maatschappij bekleedden.

Sint-Walburgakerk aan de Werf met een waterpoort, genaamd de Werfpoort.
De Werf, anno 1644. ets J. Linnig. Wat we vandaag niet meer vinden: de visverkoperstoren alsook de Werfpoort werden afgebroken in 1796; de bakkerstoren (rechts van de Sint-Andrieskerktoren) verdween het jaar er op; de kraan op de Werf verdween in 1811; de resten van de Sint-Walburgakerk werden in 1820 afgebroken. Uiters rechts de Sint-Michielsabdij waar enkel nog de Kloosterstraat aan herinnert.
  1. astidati = vertraagd, uitgesteld? ↩︎

VLAM!