Entiteit | Naam | Hoofd/Soeverein |
Gemeente | Stad EINDHOVEN | Burgemeester |
Provincie | Noord-Brabant | College van Gedeputeerde Staten |
Land | Koninkrijk der Nederlanden | Koningin Wilhelmina loco Koningin Emma (regentes tot 1898) |
Emile Marie Johan de Vlam is geboren te Eindhoven op 19-04-1896.
Emile doorliep het HBS1 en begon zijn loopbaan in de sigarenfabriek van Van der Putt & de Vlam waar zijn vader één van de firmanten was.
Op 14-09-1920 trouwde Emile te Eindhoven met Elise Hegener. Elisabeth Margaretha Anna Maria Hegener is geboren te Eindhoven op 5-09-1899.. Zij was de dochter van fabrikant Johannes Petrus Franciscus Hegener2 en van Maria Anna Dijmphna Pompen3. Het echtpaar ging wonen in Eindhoven in de Nachtegaallaan, maar verhuisde later naar de Parklaan.
Uit dit huwelijk zijn vier kinderen geboren:
- Anna Marie Elise de Vlam. Maike is geboren te Eindhoven op 16-10-1922. Zij trouwde te Eindhoven op 28-05-1943 met sigarenfabrikant Hans Mignot. Henri Gerard Mignot is geboren te Eindhoven op 22-12-1917 als zoon van Remi Pierre Paul Antoine Mignot en van Lidwina Nathalia Helena Maria Deurvorst. Remi woonde in de Parklaan te Eindhoven; hij was sigarenfabrikant van de firma4 Mignot & de Block (1858-1969)(*foto onder); van 1922 tot 1953 was hij directeur van Caravellis Frères NV (zie foto’s verder op deze pagina). De familie Mignot bezit een grafkapel op het St. Catharinakerkhof, een beschermd monument. Maike is overleden te Geldrop; Hans is exact 10 jaar later overleden te Neerpelt (LB, B). Maike en Hans hadden zeven kinderen (voor de stamboom Mignot verwijs ik graag naar hun website):
- N.N. Mignot. Hun eerste kindje kwam levenloos, zoals de Burgerlijke Stand noteerde, op de wereld op 7-06-1944. Het kindje kreeg van de ouders de naam Ireentje. Zij werd bijgezet bij het graf van haar oompje Robert de Vlam die, zelf een maand oud, in 1925 overleed. (foto onder)
- Monique Elise Nathalie Mignot
- Remi Emiel Marcel Mignot
- Yvonne Françoise Nathalie Mignot
- Tanja Marguerite Pierrine Anna Marie Mignot
- Astrid Lidwine Marie Mignot
- Elise Marie Reneé Mignot. Elise is overleden te Hamont-Achel (nabij Pelt, LB, B) toen ze 17 jaar was.
- Robert Piet Marie de Vlam. Rob is geboren te Eindhoven op 20-6-1925. Hij was pas 31 dagen oud toen de kleine Rob overleed op 21-07-1925. Robke de Vlam kreeg een wit grafzerkje op het Sint-Calixtuskerkhof te Eindhoven. Zijn levenloos geboren nichtje, Ireentje Mignot, werd bij hem begezet. (foto onder)
- Petrus Hubertus Maria de Vlam. Peter is geboren te Eindhoven op 20-03-1927. Peter volgde de Hogere Textielschool In Tilburg. Daarna ging hij zich verder bekwamen op technisch geavanceerd vlak in Zwitserland en in de VSA. In 1925 stapt hij in de voetsporen van zijn vader als band-fabrikant bij “Vullinghs’ Band-,Veter- en Elastiekfabrieken N.V.” te Heeze. In 1957 overlijdt onverwacht de vennoot van Miel, Piet Hegener. Diens zoon Joan (J.G.M.) Hegener volgt hem op als adjunct-directeur (hij was als universiteitsstudent te Nijmegen nog een stage aan het lopen bij Philips): zo zijn er drie volgende bedrijfsleiders bij “Vullinghs’ Band-,Veter- en Elastiekfabrieken N.V.”: Miel, directeur, en Peter de Vlam en Joan Hegener, beide adjunct-directeur. Daarnaast wordt Peter vanaf 1957 tot zijn overlijden lid van het Sint-Sebastiaansgilde te Eindhoven5. In 1958 worden Peter en Joan directeur benoemd, en wordt Emile adviseur en Commissaris. Onder Peter wordt een bijzondere hal met ingenieuze overspanning6 aan de fabriek toegevoegd. In 1962 laat de familie de Vlam (Emile en Peter) zich uitkopen door Joan Hegener. Peter ontwerpt een nieuwe uitvinding LIASIL, een band van glasvezel. Verder ontplooit hij ook nog zijn artistiek talent als kunstenaar-beeldhouwer en Jazz-muzikant-saxofonist. Peter is getrouwd te Breda op 25-06-1952 met Tanja Smits. Constance Francisca Maria Smits van Waesberge is geboren te Breda op 16-02-1930 als dochter van burg. ir. Antonius (Tony) Maria Josephus Johannes Smits van Waesbaerge, en van Elisa (Liesje) Stephanie Maria de Bont. Uit dit huwelijk zijn zes kinderen geboren, maar om de privésfeer te bewaren trekken we hier de lijn. Peter de Vlam is overleden te Nuenen.
- Robert René Marie de Vlam. Rob is geboren te Eindhoven op 6-09-1931. Hij is getrouwd te ‘s-Gravenhage7 met Joyce Mary Mak van Waay. Joyce is geboren te ‘s-Gravenhage op 19-10-1931 als dochter van Anton Willem Herman Mak van Waay en van Cornelia Wilhelmina Zulver. Rob en Joyce zijn beide overleden te Apeldoorn. Het echtpaar kreeg drie kinderen (om redenen van de privésfeer trekken we hierna een lijn):
- Julien Jean Joseph de Vlam.
- Eveline Anna Marie de Vlam.
- Teresa Marianne de Vlam.
De Vullingsfabriek was voorheen “de firma Pompe, Vullings, Deene, welke firma veel aannemingen deed, veel erts ontgroef, en veel geld verdiende“8.
Na zijn huwelijk met Elise voegde Miel zich bij de directie van Vullings te Heeze, waar hij samen met zijn zwager P.J.F.M. Hegener9 en J. Vullings deze zeer oude bandfabriek tot verdere bloei bracht (tot zelfs vier jaar na zijn pensioen in 1958 als commissaris)10.
Bij zijn aftreden als bestuurder verleende het gemeentebestuur van Heeze hem het ereburgerschap wegens de vele verdiensten die Emile voor de gemeenschap betekende. Eerder was hij al onderscheiden met een Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon nadat hij met gevaar voor eigen leven een drenkeling wist te redden.
In 1924 werd aangestipt door de eerder vermelde Commissaris Mr. A.E.J. baron Van Voorst tot Voorst: “De bandfabriek van De Vlam (broer van Gedep.11) en Hegener gaat goed; het is de oude fabriek van Vullings en Zn. “. De fabriek “Vullinghs’ Band-,Veter- en Elastiekfabrieken N.V.” aan de kapelstraat te Heeze, ontstond in 1865 door een samenwerking van de firmanten Johannes Vullinghs met Jan Francis Pompen van Sterksel. Deze laatste was lid van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant. De fabriek vervaardigde bandsoorten die als halffabrikaten werden gebruikt in producten van andere bedrijven van zeer uiteenlopende aard.
Miel de Vlam had zich ook op een ander vlak verdienstelijk gemaakt ten aanzien van de maatschappij. Van 1936 tot 1940 was hij penningmeester bij de Eindhovense afdeling van het Nederlandse Rode Kruis (NRK).
Miel liet zich, net als zijn jongere zus Madeleine een ex libris vervaardigen.
“IK VOEL AAN MIJN HART DEN BRAND VAN EEN NOOIT UITGEWAAIDE VLAM, DIE IK NU LIEFDE NOEMEN ZAL”
Ook zijn echtgenote Lies liet zich niet onbetuigd om een gezin te helpen dat het moeilijk had om rond te komen tijdens de oorlog. Dat verhaal lezen we in het boek deel I van Wim N. Koningstein. Lies Hegener is overleden te Waalre op 22-03-1997. Ze was 97 jaar geworden. Op haar bidprentje lezen we:
Gastvrijheid is een uitvinding van het hart.
Zolang wij leven zal het menselijk bestaan alleen zin hebben, als het hart roer en kompas blijft.
Wanneer de liefde een getuigenis is van ons Christen-zijn, dan is gastvrijheid zeker een aspect van deze opdracht.
Bij het uitbreken van WO II was Miel de Vlam dag en nacht in de weer om het vele werk van het Rode Kruis te organiseren (het bestaande ENRK-bestuur had zich een veilig onderkomen gezocht en was dus onbeschikbaar). In 1944 werd hij als gevolmachtigde van het NRK-hoofdbestuur belast met de bevrijding van het Zuiden, werd hij afdelingsvoorzitter in 1947 en in 1948 tot 1966 lid van het hoofdbestuur in Den Haag.
Voor zijn niet aflatende ijver en inzet bleven de dankbetuigingen aan zijn adres dan ook niet uit. Miel werd onderscheiden:
- Medaille van het Rode Kruis (per Koninklijk Besluit van de Nederlandse regering),
- Kruis van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis,
- Erepenning voor Menschlievend Hulpbetoon
- Kruis van Verdienste van het Belgische Rode Kruis12,
Daarnaast was Miel de Vlam Honorary Member of the British Red Cross Society (RBRC).
Het koppel trok zich terug op hun buitenverblijf in Mallorca (SP).
In zijn geboortestad Eindhoven was hij, samen met broer René vanaf 1928 lid van het Ridderlijk Gilde van Sint Sebastiaan. (tot zijn overlijden). Uitmuntend schutter als hij was, had hij zich keizer13 geschoten. Ook zijn kleinzoon Emilio liet zich niet onbetuigd sinds 1986.
Miel de Vlam is na een lange slepende ziekte thuis te Eindhoven overleden op 21-06-1966.
Zie meer over de tabakswarenfabriek van Mignot & de Block
Mijn liefste wens,
opnieuw geloven in de mens,
niet altijd wijzen op falen,
maar duizend malen weer herhalen
dat hij een deel is van Gods plan,
daar wordt de wereld mooier van.
Toon
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Hogereburgerschool In Nederland VWO; in Vlaanderen 1e-6e-leerjaar van het Secundair Onderwijs (vroegere richting Moderne) ↩︎
- Piet (J.P.F.) Hegener was directeur van de Vullings Bandfabriek te Eindhoven. Het adressenboek van 1910 vermeldt J.P.F. Hegener nog als sigarenfabrikant. ↩︎
- De naam Pompen kennen we eerder al in Gelderland, Leeuwen. Mogelijk zijn dit verwanten. ↩︎
- Het bedrijf had ook een tabaksfabriek in Sint-Niklaas (OVL) in België; de Nederlandse firma Mignot & de Block werd eind 1969 overgenomen door Philip Morris. ↩︎
- Zijn zoon Emile is in zijn voetsporen gestapt bij het gilde en hij heeft er zijn sporen verdiend. ↩︎
- Ontworpen door ir. Pannekoek. ↩︎
- Den Haag ↩︎
- Mr. A.E.J. baron Van Voorst tot Voorst Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant ↩︎
- P. Hegener was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en de H. Gregorius de Grote. ↩︎
- Lees ook het artikel uit 2011 van Joan Hegener in de heemkundekring ‘De Heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten’ over de Koninklijke Bandfabrieken BV te Heeze. ↩︎
- Ongetwijfeld bedoelde hij de zoon van gedeputeerde J.J.J. de Vlam. ↩︎
- De beugelkroon duidt aan dat het Belgische Rode Kruis onder Koninklijke bescherming staat. ↩︎
- Keizer wordt je als je je tijdens het Koningschieten tot drie maal toe Koning hebt geschoten. ↩︎