Verspreiding vanuit de Lage Landen

Over het algemeen kunnen we vaststellen dat de familie de vlam over de generaties heen nogal honkvast is binnen het hertogdom Brabant, zelfs al is er een scheiding opgetreden tussen de protestantse en katholieke Nederlanden.
Slechts enkelen wagen de verplaatsing naar bvb. Noord-Holland of Gelderland. Sommigen zoeken het avontuur en schepen zich in via de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.) naar Batavia (Indonesië).
En dat allemaal in tijden van godsdiensttroebelen en op plaatsen waar de gereformeerden of protestanten het voor het zeggen hebben.
Dat Ignatius zich in het protestantse Nederland zou vestigen, lijkt misschien verrassend, maar het ‘politieke’ landschap was nu eenmaal versnipperd. Er waren in die streek nog diverse heerlijkheden die helemaal niet protestants waren en tot het Heilige Rooms Rijk behoorden, en die dus als katholieke enclaves binnen de Noordelijke Nederlanden gelegen zijn. Bovendien was men niet (meer) intolerant tegen andersdenkenden op gebied van geloof; dus kon Ignatius (min of meer) gaan en staan waar hij wilde.
Pogingen van de protestanten om ook die katholieke enclaves in te lijven, bleven dode letter tot de invasie van de Fransen in 1795.

Als we de familienaam de Vlam gaan opzoeken op het internet, dan zullen we vaststellen dat de naam op diverse plaatsen op de planeet opduikt, zowel in archieven als levend.
Het beste voorbeeld is Zuid-Afrika, waar naam De Vlam in de buurt van Kaapstad onder de voornamelijk zwarte (armere) bevolking verspreid is. Een theorie is dat deze familie de naam heeft gekregen van een van onze avonturiers die er met de V.O.C. een tussenstop maakte vóór het voortzetten van de reis naar Batavia of naar Nederland, of in Kaapstad is gebleven.
In de 20e eeuw maakten veel mensen de overstap naar de Verenigde Staten van Amerika om daar een nieuw leven op te bouwen. Ook hier wonen reeds enkele generaties De Vlam.
Uiteraard zijn er ook binnen Europa verplaatsingen geweest, zelfs recent nog, maar die verplaatsingen blijven beperkt.

In het stamboomonderzoek binnen Nederland, bleek dat de families De Vlam verspreid lagen over zowel de Hollandse provincies als over Noord-Brabant. Alle deze families hebben dezelfde voorvader Ignatius.
In het stamboomonderzoek binnen België wordt een ruim deel ingenomen door de ‘Brugse’ nakomelingen van François Karel de Vlam. Alle Belgische families komen voort uit het huwelijk van Julianus Franciscus de Vlam uit Rijsbergen met Maria Avonts uit Merksem. Zij hebben alle dezelfde voorvader Ignatius.

En zo zijn wij allen nakomelingen van Ignatius en Maria uit Gemert, van Sebastianus en Maria uit Tongerlo, en van Michiel en Digna uit Deurne (nabij Antwerpen).

VLAM!