August De Vlam verwierf in 1924 in de Eugeen Meeusstraat 49a te Merksem een magazijn waarin hij vanaf 15-05-1926 een autoherstelwerkplaats met plaats voor een tiental grote voertuigen inrichtte met een elektromotor van 1/8 pk. Zijn eenmansbedrijf kreeg op 24-07-1929 de naam: “Carrosserie Moderne”1. August woonde toen in de De Marbaixstraat 45 te Antwerpen (Dam).





Eind 1942 werd Lucien de nieuwe bedrijfsleider (zetel is sinds 1942 het ouderlijk huis in de Guldensporenstraat 42 te Borgerhout), en werd beslist een nieuwe maatschappij in gemeenschappelijke naam op te richten: “Lucien en August de Vlam”. In het adressenboek2 van die tijd stonden Lucien en August de Vlam te boek op adres Eugeen Meeusstraat 49a “handel en herstelling van auto’s”.
In augustus 1947 verplaatsten Lucien en August het bedrijf naar de overkant van het Albertkanaal, nl in de Tweemontstraat3 44 te Deurne.
In die periode hadden Lucien en zijn vader een prototype voor een vrachtwagenchassis ontworpen, gebouwd en getest. Maar nogelijk paste de productie en ontwikkeling van een belgisch chassis niet in de politiek van het Amerikaanse Marshallplan en is het chassis jaren in de garage blijven staan.

Het jaar erna werd op de oude site in de Eugeen Meeusstraat een herstelplaats ingericht voor de herstelling en onderhoud van eigen vrachtwagens; nog later kwam er een bedrijf in kunststeen en granito alsook machinale meubelmakerij in de plaats. Grappig genoeg veranderde ook de oude werkplaats in de Tweemontstraat later in een bedrijf voor natuursteen.
In 1949 treden August en Lucien toe in de N.V. Nouvla van de oudere broer van August: Julien.

Na het overlijden van August zette Lucien het bedrijf verder, op 18-09-1972, onder de naam “AUTOMEKANIEK L. DE VLAM” (Werkplaats voor het herstellen van motorvoertuigen en koetswerk. Zelfstandige werkplaats voor algemene mekaniek) met zetel in de Zusters van O.L. Vrouwstraat 47 te Merksem. Zijn vrouw Maria nam de boekhouding en de facturatie voor haar rekening.
Lucien was een uitstekend mekanieker/carrossier wat o.a. blijkt uit de in 1977 uitgevoerde aanpassing van een Magirus Deutz vrachtwagen. Op vraag van een bedrijf heeft Lucien de cabine versmald. op de foto’s hieronder zien we Lucien bij zijn verwezenlijking naast een origineel model uit 1977.


Op 31-12-1979 werd het bedrijf “AUTOMEKANIEK L. DE VLAM” stopgezet en Lucien werkte nog tot zijn pensioen bij toenmalig “Automotive Center De Winter” verderop de Tweemontstraat.
- De meeste gegevens zijn aangeleverd door de kinderen van Lucien, met dank. ↩︎
- Met dank aan de Kon. Heemkunde Kring Merksem. ↩︎
- De Tweemontstraat is vernoemd naar de plek waar de Schotense Beek en de Grote Schijn samenkwamen. Zie op het kaartje uit 1748 op de pagina van Jules de Vlam & Maria Avonts. ↩︎