De kinderen van dit koppel achterhalen was niet evident. Het koppel trouwde weliswaar in Tongerlo; het koppel verhuisde naar Leuven waar hun kinderen werden geboren en gedoopt, maar ook begraven. (foute 20e eeuwse transcripties van de oude akten leidden tot verwarring bij de opzoekingen zoals de naamsverschrijvingen voor Mignon, Minion, Migrou, Devlam en Le Vlam). Uiteindelijk ging het gezin terug naar Tongerlo. Dan blijkt uit de tellingen van Tongerlo dat er nog een oudste dochter was.
De dochters van Anna en Joannes (die we kennen uit het onderzoek door Wim Koningstein en Maria Gorissen), Joanna Maria en Anna Maria, zijn beide overleden in Tongerlo. Maar in een volkstelling1 uit 1709 blijkt dat er nog een oudere dochter is: Cathrien of Catharina Minion.
Uit de overlijdensakten van Tongerlo blijkt dat Catharina Minjon is overleden op 19/06/1751, vermoedelijk op 65-jarige leeftijd.
In de Volkstelling van Tongerlo uit 28/11/1693 blijkt nog dat de jonge Petrus de Vlam bij het gezin Minion inwoont. In de telling van 1709 komt hij dus niet meer voor in het huisgezin.
Transcriptie van de telling van 1709:
051 MINIOEN Jan, hantwerker x De VLAM Anna; Catharina, Jenneken, Anneken, hun kinderen;
DE VLAM Peeter en VANDENEIND Peeter, bijwoners.
Catharina Minion
Stel dat zij is geboren kort na het huwelijk: in de volkstelling wordt zij als eerste vermeld, dus zal zij vermoedelijk het oudste kind zijn. Zij leefde dan het langst want overleden in Tongerlo op 19/06/1751. Vermoedelijk is zij dan 66 jaar. Wel is in de regio tussen Tongerlo en Leuven nergens een doopakte van Catharina te vinden, niet omdat er geen akte zou zijn geweest, maar bvb. Aarschot werd, ten gevolge van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, met de grond gelijk gemaakt, en het gehele eeuwenoude archief van Aarschot werd door de vijand vernietigd.
Kinderen van Anna de Vlam en Joannes Mignon/Minion/Migrou geboren en overleden/begraven te Leuven, St. Jacobsparochie
[met dank aan Maria Gorissen]
Doop: Joanna Maria Minion
Mignon Joanna Maria V 11-03-1688 Sint-Jakob
dochter van Joannes Mignon & Anna de Vlam met doopgetuigen: Joannes van Gerwen die optreedt in naam van Theodorus de Vlam (de broer van Anna) en Joanna Maria Rulens/Rubens2.
Op 01/04/1708 wordt Johanna Maria Minion doopmeter van Johannes van L(e)uffel, zoontje van Martinus van L(e)uffel en Barbarina Bartholomeus.
Joanna Maria overlijdt echter op 03-11-1716 op 27-jarige leeftijd.
Doop: Joannes Minion
Mignon Joannes M 10-10-1689 Sint-Jakob
Hij is gedoopt op 10-10-1689 in de Sint-Jakobskerk te Leuven: zoon van Joannes Mignon en Anna de Vlam, getrouwd; de doopgetuigen worden vertegenwoordigd, vermoedelijk door tijdsgebrek tussen geboorte en doop en afstand tot Tongerlo, en het slechte weer dat reizen heel moeilijk maakte): dooppeter Joannes de Vlam vertegenwoordigd door Joannes van Gerwen (koster van de St Jacobskerk), en de doopmeter Maria van Beeck wordt vetegenwoordigd door Maria Minion (een verwante van Joannes).
Opmerkelijk: Joannes de Vlam zou dus peter zijn van Joannes Minion, maar….tot nog toe is nergens een doopakte of verwijzing naar Joannes de Vlam gevonden. We weten dus niet wie zijn ouders zijn, maar hij moet minstens geboren zijn ca. 1665, tenzij de pastoor bij het neerschrijven een vergissing heeft gemaakt in de naam van de peter. Kan het nog een ons onbekende zoon zijn van Sebastianus, of zijn zoon Ignatius, die bij de registratie verkeerdelijk door de pastoor begrepen werd als zijnde Joannes?
Begrafenis: Joannes Minion
Minjon Joannes M 29-11-1690
Doop Anna Maria Minion
Migrou Anna Maria V 18-03-1691 Sint-Jakob
Dochter van Joannes Mignon en Anna de Vlam met doopgetuigen: Petrus de Vlam en Maria de Vlam (de broer en de zus van Anna)
Anna Maria Minion is vermoedelijk nog geen 35 jaar als zij overlijdt op 12/05/1727.
- Voorlopig moeten we het met (slechte) transcripties doen. De originele documenten van de volkstelling waren niet beschikbaar. ‘Slecht’ omdat sommige transcripties niet goed werden opgemaakt of niet goed werden gelezen van de originele documenten. ↩︎
- Rulens is mogelijk maar de naam Rubens is echter niet verwonderlijk. Zus Maria de Vlam, getrouwd met Hendrik de Vos te Antwerpen, beweegt zich in de kringen van de families Rubens, de Weerdt en Henssens. ↩︎