Onderzoek in Nederland

“Wie ben ik en waarom zoek ik de familie de Vlam uit?” is een vraag die regelmatig werd gesteld aan genealoog Wim N. Koningstein. Wim is niet aan zijn proefstuk toe. Na zijn pensionering werd Wim gegrepen door het ‘genealogische virus’ waarbij het vinden van steeds weer nieuwe familiale feiten als een soort verslaving gaat werken. “Ik heb me altijd wel geínteresseerd in geschiedenis en ik heb me vaak afgevraagd wat nu de plaats van mijn voorouders was in dat geheel.

Wim N. Koningstein werd in 2013 reeds gevraagd om de familietak van zijn grootmoeder te onderzoeken: Anna Maria was tenslotte een de Vlam, getrouwd in 1892 te s’Hertogenbosch met Wilhelminus Koningstein.

Dit onderzoek bleek een ernstige uitdaging, temeer omdat – later zal blijken – de oorsprong van de familie de Vlam over de landsgrenzen zou te vinden zijn, met name in België.

De Nederlandse tak van de familie de Vlam is zo goed als compleet. Desondanks kunnen er steeds aanpassingen nodig zijn in een gezinssamenstelling, een geboorte- of trouwdatum, een aktedatum (We merken dikwijls een naam of datum op in een officieel document, verkeerd ingeschreven door de ambtenaar, dat tot verwarring leidt.) De genealoog tracht dan die onduidelijkheid te ontwarren. Tenslotte is een stamboom nooit af: helaas zijn er sinds 2015 al veel mensen ons ontvallen, en moeten die gegevens worden aangepast. Maar er zijn ook weer veel heugelijke gebeurtenissen als huwelijken en geboorten, en minder heuglijke als een echtscheiding. Al die gegevens – als die ons bereiken – kunnen meteen worden bijgewerkt. Nederlandse archieven kunnen nogal verschillen van de Belgische. Ook indexering van familienamen kunnen nogal verschillen tussen beide landen om historische redenen. Ook de aanpak kan verschillen per soort archief of gemeente of privaat (bvb. de abdijarchieven van de abdij van Tongerlo in België). Maar mits wat oefening wordt men die verschillen snel gewoon, en gaat men ze ook waarderen.

De huidige onderzoekers zijn alle afstammeling van Ignatius de Vlam, daarna van een van de zonen van Ignatius.

Wim N. Koningstein is een nazaat van de zesde telg van Ignatius en Maria: Theodorus Ignatij de Vlam.

Joy Vialle is een nazate van de tweede telg van Ignatius en Maria: Sebastianus Ignatij de Vlam. Joy onderzoekt voor onze stamboom, o.a. de familie Verpoorten en Otto de Visschere (Deurne-Gemert)

Jørgen De Vlam is een nazaat van Henricus de Vlam, de zevende in het gezin van Ignatius en Maria.

Als u nieuwe feiten kan aanbrengen, laat het ons meteen weten. Stuur een berichtje.

Wil je zelf ook op zoek, en weet je niet goed waar en hoe te beginnen, stuur ons dan een berichtje. We zetten je zo op weg. Alle hulp is welkom.

Nog een aardigheidje was deze website waar je de geografische verspreiding van je familienaam over het ganse land kunt bekijken; de sites dateren al enkele decennia (2007/2008) en kunnen mogelijk niet meer werken:

https://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/index.php (Nederland)

https://www.familienaam.be (België)

Nog te onderzoeken in Nederlandse archieven. Weet u meer, help ons dan gerust op weg.

Johanna de Vlam, doopmeter van Johanna Klijnenbergh, dochter van Servaas Klijnenbergh en Hester Martijn. Dooppeter is Laurens van der Post. Doopakte te Leiden op 05-01-1729. Dopen Nieuwe- of Marekerk 1714 – 1737, archiefnummer 1004, Dopen NH Marekerk, inventarisnummer 262.

Gezien alle akten van de stamboom de Vlam Rooms-Katholiek is gekleurd, kan Johanna de Vlam eerder worden toegedicht aan een andere stamboom nl Van der Vlam die in de Leidense archieven in die tijd voornamelijk voorkomt. hetzelfde geldt voor een Jakomijntje en Jan de Vlam in de akten vóór 1783. De eerste RK Jan de Vlam komt pas in Zuid-Holland aan in 1783.


In het volgende DTB-archief van Wijchen (Doop, Trouw- en Begraafboek – Rooms-Katholieke gemeente, 1714-1751)vinden we twee namen terug die nog niet gelinkt werden tot onze stamboom:


In Balgoij (Gelderland) vonden we onlangs de overlijdensakte van Peter Dekkers; Peter is overleden op 8-05-1820 op de leeftijd van 78 jaar; hij is de zoon van Willem Dekkers en van Johanna de Vlam. Voorlopig hebben we nog geen huwelijk van dit koppel gevonden, noch een doopakte van Petrus Dekkers, maar zijn overlijdensakte vermeldde Overasselt (Heumen) als geboorteplaats. Een kleine berekening i.v.m. de leeftijden, dan komt deze Johanna als één van de twee jongste dochters van Ignatius de Vlam en Maria Verpoorten in aanmerking, want van geen van beide dames hebben we meer gegevens dan hun respectievelijke doopakte. ook een kleindochter van Ignatius komt in aanmerking, want zij is geboren in 1726. Joanna Maria de Vlam is de dochter van Theodorus Ign, de Vlam en Joanna Maria Strijbos.

In Overasselt, in diezelfde periode als Willem Dekkers en Johanna DE VLAM, leefde nog een Johanna Vlam, dus van de stamboom VLAM: zij trouwde te Overasselt op 18-01-1737 met Willem Hendriks; en op 31-12-1746 trouwde Johanna Vlam met Aelbert Jansen. De kans dat Johanna de Vlam en Johanna Vlam dezelfde persoon betreffen, is hierbij uitgesloten, tenzij… In een

In Overasselt, in diezelfde periode als Willem Dekkers en Johanna DE VLAM, leefde nog een Johanna Vlam, dus van de stamboom VLAM: zij trouwde te Overasselt op 18-01-1737 met Willem Hendriks; en op 31-12-1746 trouwde Johanna Vlam met Aelbert Jansen. De kans dat Johanna de Vlam en Johanna Vlam dezelfde persoon betreffen, is hierbij uitgesloten, tenzij… In een

In Overasselt, in diezelfde periode als Willem Dekkers en Johanna DE VLAM, leefde nog een Johanna Vlam, dus van de stamboom VLAM: zij trouwde te Overasselt op 18-01-1737 met Willem Hendriks; en op 31-12-1746 trouwde Johanna Vlam met Aelbert Jansen. De kans dat Johanna de Vlam en Johanna Vlam dezelfde persoon betreffen, is hierbij uitgesloten, tenzij… In de Index van een Schepenprotocol te Grave 7041.267 dd. 18.8.1767 vinden we: “ondergetekenden, erfgenamen van Johannes Dekker en Allegonda Versluijs in leven e.l. en W.E. Charisius als voogd en momboir van de minderj. kinderen van Willem Hendrix den Dekker en Johanna Vlam in leven e.l. volgens akte van machtiging dd 4.9.1752, ter secretarie geregistreerd, en zo qq. medeerfgenaam van de voornoemde Johannes Dekker en Allegonda Versluijs e.l. vesten Franciscus en Geertruij Abels het huis en erf in de Rogstraat, aan de ene zijde het staaten logement, toebehorend aan de rentmeester Torsinck, aan de andere zijde de erfgenamen Pierling en voor aan de gemene straat, met geen andere lasten dan 15 stuivers chijns aan het comptoir der domeinen verkocht voor 176 gulden, 38 hogen en eeneneenhalve ton bier.” Dan kan het toch best zijn dat het hier Johanna VLAM gaat en niet om Johanna DE VLAM.


Wim N. Koningstein kwam haar al eerder tegen in een overlijdensakte van haar zoon Hendrik Verweij: Wilhelmina de Vlam, maar ze kon niet meteen ergens geplaatst worden in de stamboom de Vlam.

Gelders Archief: Overlijdensakte Hendrik Verweij, 17-02-1847, zoon van Tijs Verweij en Wilhelmina de Vlam.

Nu blijkt het om een administratieve dwaling van de ambtenaar, want de vrouw heette eigenlijk Herremina van Vlaenderen, die met Tijs Verweij, wat blijkt uit hun trouwakte van 26-04-1788 hierna:

Regionaal Archief Rivierenland, Hervormd Trouwboek Drumpt. Tijs Verweij en herremina van Vlaenderen.

Wie is de Vlam die op 20-05-1777 in ‘s-Hertogenbosch bleef overnachten nadat hij van Rotterdam is teruggekeerd op weg naar wellicht Gemert? Hij werd aan de Boompoort staande gehouden om zich te laten registreren als vreemdeling. Als wat we weten is dat een man met de naam de Vlam vanuit Rotterdam “per schip is mede gekomen met schipper Gerritse Koopman. Is het een van onze verloren gewaande zeelieden die met de schepen van de V.O.C. naar Batavia voeren? Of gaat het om Joannes de Vlam die terug op weg was naar Gemert. Joannes zou enkele jaren later in het huwelijk treden te Sassenheim met Huiberta Duindam.


Wie is deze Maria de Vlam, die haar ondertrouwakte expliciet met “de vlam” ondertekende op 23 april 1744 te Amsterdam? Zij zou geboren zijn ca. 1714 en kwam uit Mook (NLB, een heerlijkheid, vandaag geprangd tussen Noord-Brabant en Gelderland), wat nog niet betekent dat zij er ook is geboren. Zij was vergezeld door haar neef Vilo de Flam, maar van hem is geen signatuur. Hendrik van Dommelen, zoon van Marten is geboren te Erp (NB, te NO van Gemert) en woonde op de Pijpemarkt1 te Amsterdam. Maria woonde toen op de Vijgendam.

Johanna Maria de Vlam, jongste kind van Ignatius de Vlam en van Maria Verpoorten, is gedoopt in 1714. De Maria de Vlam in dit onderzoek is ook geboren ca. 1714. Er is dus een kans dat het om dezelfde persoon gaat. Zie ook De kinderen van Ignatius en Maria.


In “Dagementen, ingeboden, relasen, extracten, minuut, eisschen en aenspraken” 1755 – 1769 vonden we de volgende akte:

Verzoek van de Hoogedelwelgeboren Heer J.H.Wassenaer Heer van de heerlijkheid Nieuwkuijk om te dagvaarden Jacob Hanenbergh en Johanna de Vlaam ook te Nieuwkuijk in verband met de betaling van een hypotheek van f 1000,-. Inliggend drie andere stukken over dezelfde kwestie. [resp. 23 en 29 mei 1758]

De dame in kwestie heet hier de Vlaam, maar in andere bescheiden lezen we telkens een andere naam, dus een naamsverschrijving, waardoor het moeilijk wordt om deze dame al dan niet binnen onze stamboom te situeren. Hierna volgt een overzicht van alvast gevonden gegevens,

  1. Hendrik woonde in Amsterdam aan de Pijpenmarkt. Deze was gevestigd op de ongedempte Nieuwezijds Voorburgwal, tussen Dam en Sint-Luciënssteeg. Op deze markt werden de breekbare en dus constant aan vervanging toe zijnde Goudse pijpen, aangevoerd uit de plaats van herkomst, verkocht. ↩︎

VLAM!