De familie van Migem

EntiteitNaamHoofd/Soeverein
GemeenteStad ANTWERPENBurgemeester
ProvincieAntwerpenGouverneur
LandKoninkrijk van BelgiëKoning Leopold I

Bertha1 Elisabeth Joanna van Migem is de dochter van een vooraanstaand handelaar in kant te Antwerpen, Verder waren er nog haar oudere broer Arthur2 en oudste broer Emile3.

Emilius Philippus Augustus (alias Emiel Philip August) van Migem4 is geboren te Beveren (OVL) op 29-06-1837.

Emiel Philip August is getrouwd te Antwerpen op 20-09-1864 te Antwerpen met Theresia Mathildis (Mathilda) de Meij, geboren te Antwerpen ca, 1838 en er overleden op 6-11-1909.

EntiteitNaamHoofd/Soeverein
GemeenteGemeente BeverenBurgemeester
ProvincieOost-VlaanderenGouverneur
LandKoninkrijk van BelgiëKoning Leopold I

Emiel is de zoon van de letterkundige Eugène van Migem.

Eugenius van Migem (zoon van bakker Josephus Benedictus en Maria Christina Staes) is geboren te Beveren (OVL) op 10-07-1808. Hij volgde de Humaniora in het Bisschoppelijk College te Sint-Niklaas van 1822 tot 1828 en werd op 17-01-1831 op de Rijksuniversiteit5 te Leuven Kandidaat in de Wijsbegeerte en Letteren6.

Op 26-02-1831 werd hij door de gemeenteraad van Beveren tot hoofd van het gemeentelijk onderwijs in het dorp benoemd. Eugeen is overleden te Beveren op 24-07-1849 aan de gevolgen van cholera7.

Eugène trouwde te Beveren op 5-10-1833 met een handelaarster in kant, Julie Collier. Zij woonden op de ‘Marktplaets’ te Beveren, het ouderlijk huis van Eugeen.

Wapen Rijsel/Lille vanaf 1811
EntiteitNaamHoofd/Soeverein
GemeenteStad LILLE (Rijsel)Burgemeester (maire) Nicolas Gentil-Muiron8
ProvincieDépartement du NordPrefect
LandLa république françaiseEerste Consul Napoleon Bonaparte

Julie Josephine Octavie Collier (geboren op 21-03-1801 te Rijsel9 (Lille), F, dochter van Jean Joseph Collier10 en Julie Constance Minet).

Geboorteakte Julie Collier te Rijsel. 1 Germinal jaar IX
Huwelijksakte ouders Julie Collier: Jean Josephe Collier en Julie Minet, 20 Fructidose Jaar VII

Hun eerste kind N.N. van Migem is levenloos geboren op 07-04-1834. Hun dochter Eugénie Julie Marie Van Migem was één jaar oud toen zij overleed op 29-04-1837 te Beveren, twee maand vóór Emilius Philippus Augustus geboren werd.

Julie Collier is de stichtster van de moderne Beverse kant11. De Beverse kantschool wordt pas in 1820 opgericht door Julie Collier die [n.v.d.r. in 1833] huwt met Eugène Van Migem. Eugeen ontwierp afbeeldingen die Julie uitwerkte in kant. Na het overlijden van Eugeen komt zoon Emiel in het bedrijf van zijn moeder werken. Vanaf 1855 ligt de kantproductie van Collier volledig in Beveren. De verkoop wordt wel vanuit Antwerpen geregeld. De firma Van Migem heeft de verdienste de Beverse kant tot een succes te brengen. De productie richt zich vooral op Hollandse mutsen en is afgestemd op volkse klederdracht. Beverse kant is verwant met Rijselse kant. De reden hiervoor is dat de vader van Julie Collier, Jean Collier, in 1802 Rijselse kantwerksters laat overkomen en deze kantsoort in Antwerpen introduceert. [Bron: Mieke Keeven, Brugge].

De broer van Bertha, Emile was handelaar in kant maar ook sportman. Over hem bestaat een Biografie Emile Van Migem (1865-1927), verschenen in het Nationaal Biografisch Woordenboek, deel 17. (beschikbaar via de heer Koen Mortelmans op Academia.edu.)

Emile was handelaar in kant. Als beroep gaf hij tot 1898 industrieel aan; het jaar daarop was hij (30 jaar oud) rentenier. Op de Wereldtentoonstelling van 1894 was hij vice-voorzitter van de Belgische afdeling betreffende kant en borduurwerken e.d.


Emile was samen met Alfred Lynen (zoon van de liberaal politicus Victor Lynen) stichter en de bezieler van de Antwerp Bicycle Club12 (A.B.C.), en was hij mede-oprichter van de Belgische Wieler Bond (B.W.B.), daarnaast ook oprichter van de Belgische Automobiel Club en van de Aéro-Club d’Anvers. Samen met Emile de Beukelaer (zoon van industrieel François-Xavier de Beukelaer) rijgden zij de Belgische successen als duo op tandemtricycles. Het was de tandem-tricycle dat Emile voor het eerst vertoonde op de Wereldtentoonstelling van 1885, een fiest die veel veliger was dan de hoge bi (met groot voor- en klein achterwiel)

Vooraan Emile van Migem, achteraan Emile de Beukelaer.
Het eerste Feest der Ballonnen van de Aero-Club van Antwerpen in de Velodroom op Zurenborg, 1909. ©FelixArchief, stadsarchief Antwerpen
Jean (Jan) Olieslagers met zijn vliegtuig, een Blériot, tijdens de vliegmeeting van 1920 op het Wilrijkse Plein. ©FelixArchief, stadsarchief Antwerpen

Op Magazine Antwerpen – Open Monumentendag 2020, lezen we: In 1909, het jaar waarin de Fransman Louis Blériot er als eerste in slaagde het kanaal over te vliegen, werd op het Wilrijkse plein de eerste officiële Belgische vliegmeeting gehouden. Een indrukwekkende prijzenpot voor onder andere de verst gevlogen afstand en het hoogterecord moest de vliegweek interessant maken voor deelnemende piloten. Twaalf piloten kwamen erop af waaronder Baron de Caters, de eerste vliegende Belg, en Jan Olieslagers die er zijn publiek debuut maakte. Alleen de gegoede bourgeoisie kon zich een toegangsticket voor de tribunes permitteren. Voor de minder gegoeden waren er goedkopere staanplaatsen op de helling van de omwalling. Afhankelijk van het weer ging het spektakel al dan niet door. Een rode of een zwarte vlag aan de kathedraal kondigde aan of er al dan niet gevlogen werd. 

Dankzij de internationale successen van getalenteerde Belgische piloten zoals Jan Olieslagers kreeg ons land een bijzondere plaats in de pioniersjaren van de luchtsport. De organisatie van deze vliegweken was van groot belang voor de doorbraak van het Belgische vliegwezen en het sportvliegen. Een grote, internationale meeting werd ook georganiseerd in het verlengde van de Olympische Spelen. Jan Olieslagers en Jean Stampe behoorden tot de deelnemers. 

Tot 1920 was het Wilrijkse Plein de plek waar het vlieggebeuren zich in Antwerpen afspeelde. Toen dat bebouwd werd, ijverden Jan Olieslagers en de gebroeders Arthur en Emile Van Migem, beiden lid van de Aéro-Club d’Anvers, voor een nieuwe luchthaven. Die kwam er in Deurne.

Ook trok hij met Jan Olieslagers aan de kar voor de bouw van een nieuwe luchthaven rond Antwerpen, die uiteindelijk in 1923 een plaats kreeg te Deurne.


Emile Philip August van Migem overleed te Antwerpen op 17-05-1920 en ligt met zijn ouders begraven op het Schoonselhof te Wilrijk, perk 16-L-20.

Op het grafzerk worden nog enkele titels vermeld: Officier van Cambodja13, Commandeur in de Orde van Onze-Lieve-Vrouw van Vila Viçosa14. Ridder in de Orde van de Italiaanse Kroon15.

Officier in de Koninklijke Orde van Cambodja

Commandeur in de Orde van Onze-Lieve-Vrouw van Vila Viçosa

Ridder in de Orde van de Italiaanse Kroon

  1. Bertha is de officiële (Nederlandstalige) naam op de geboorteakte en op de huwelijksakte te Antwerpen. In wezen, in de Franstalige Antwerpse huiskring, en eenmaal geregistreerd in Nederland, ging zij door het leven als Berthe. ↩︎
  2. Arthur Guilielmus Charles Van Migem (notaris, Ridder in de Leopoldsorde), geboren te Beveren op 4-02-1868 (overleden te Wilrijk, 1950) is getrouwd met Gabriella Carolina Louise Marie Callens. ↩︎
  3. Emile Van Migem, geboren te Beveren op 23-02-1865. ↩︎
  4. De naam van Migem kent vele verschrtijvingen: van Migem, van Miegem, van Mighem, van Mieghem (net als de Meij, de Mey, deMei). ↩︎
  5. De Oude universiteit van Leuven werd opgedoekt in de Franse Tijd in 1797. Op 6 oktober 1817 werd door de regering van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in Leuven een nieuwe universiteit geopend, gelijktijdig met de Rijksuniversiteit Gent en de Rijksuniversiteit Luik. De Rijksuniversiteit Leuven (LatijnAcademia Lovaniensis) was actief van 1817 tot 15 augustus 1835. Toen werd door de bisschoppen van België de nieuwe Katholieke Universiteit van Mechelen opgericht, en na de afschaffing van de Rijksuniversiteit verhuisd naar Leuven als (Franstalige) Katholieke Universiteit Leuven. ↩︎
  6. Eugène staat te boek in het Biografisch Woordenboek der Noord- en Zuidnederlandsche Letterkunde: Migem (Eugeen van), in 1807 te Beveren, in het Land van Waas, geb., was leerling van het Collegium Philosophicum en werd candidaat in de wijsbegeerte en letteren. Hij vergenoegde zich evenwel met het nederig ambt van onderwijzer, dat hij 20 jaren uitoefende in zijne geboorteplaats, waar hij den geest gaf, 24 Juli 1849. In het Belgisch Museum van 1838 plaatste hij een geschiedkundig verhaal: De hongersnood van het jaer 1044; in de Gentsche jaarboekjes van 1839 tot 1848 leverde hij verscheidene dicht- en prozabijdragen en afzonderlijk gaf hij in het licht: Beknopte geschiedenis van België, Gent 1844, en Fraeye en gemakkelyke Schoolgezangen, Gent 1847. ↩︎
  7. Bron: P. Verheyen, “150 jaar geleden stierf te Beveren Eugène Van Mighem”, Land van Beveren, juni 1999 ↩︎
  8. Een door Bonaparte gesteunde “sans-culottes”. ↩︎
  9. Rijsel is een van oorsprong Vlaamse (Graafschap Vlaanderen) franstalige stad, die Frans grondgebied werd na de annexatie door de Franse koning Lodewijk XIV. ↩︎
  10. Bron Frans Schelfhout, Geneanet. nog te verifiëren. Jean Joseph Collier was handelaar in Rijselse kant; hij vestigde zich met zijn gezin in Beveren. ↩︎
  11. Kant in Beveren-Waas. Vanaf de zeventiende eeuw zijn er sporen van kantnijverheid te vinden in het Oost-Vlaamse Beveren-Waas. Het hoogtepunt van de Beverse kant situeert zich echter in de negentiende eeuw. De Beverse kantschool wordt pas in 1820 opgericht door Julie Collier die huwt met Eugène Van Migem. Vanaf 1855 ligt de kantproductie van Collier volledig in Beveren. De verkoop wordt wel vanuit Antwerpen geregeld. De firma Van Migem heeft de verdienste de Beverse kant tot een succes te brengen. De productie richt zich vooral op Hollandse mutsen en is afgestemd op volkse klederdracht. Beverse kant is verwant met Rijselse kant. De reden hiervoor is dat de vader van Julie Collier, Jean Collier, in 1802 Rijselse kantwerksters laat overkomen en deze kantsoort in Antwerpen introduceert. [Maria (Mieke) KEEVEN, 2019, Kantcentrum Brugge, “De kant van kasteel Hof ter Linden in Edegem. Bespreking en datering van de gevonden kantstukken en advies voor bewaring.”] ↩︎
  12. Royal Antwerp Bicycle Club. lees meer… ↩︎
  13. Correcter zal zijn: Officier in de Orde van Cambodja. De Ordre Royal du Cambodge was een Franse koloniale Ridderorde ingesteld in 1868. De orde diende ter onderscheiding van burgers en militairen, onderdanen van de koning van Cambodja of vreemdeling, die zich verdienstelijk hadden gemaakt. Afgezien van decoraties wegens dapperheid of verdienste tijdens veldtochten golden bij de Franse koloniale orden ook eisen die aan het aantal in de tropen of overzee doorgebrachte jaren werden gesteld. In dit geval moest men drie jaar in Indochina, bij voorkeur in Cambodja, te hebben doorgebracht. In 1933 werd vastgesteld dat de orde ook werd verleend voor het organiseren van aan Cambodja gewijde tentoonstellingen en belangrijke aan de Franse koloniën gewijde manifestaties. Om welke reden (militair of civiel) deze titel aan Emile werd verleend is (nog) niet duidelijk. ↩︎
  14. “Ordem de Nossa Senhora da Conceição de Vila Viçosa” De Orde van Onze Lieve Vrouwe van Villa Viçosa is een op 6 -02-1818 in het Braziliaanse Rio de Janeiro ingestelde Ridderorde die sinds 1910 een Huisorde van het Huis Bragança is; de Orde werd door de koningen van Portugal gebruikt om persoonlijke diensten te belonen. De laatste koning van Portugal, een achterkleinzoon van de koning van Italië Victor Emmanual II, overleed in ballingschap in Engeland. De Hertogen van Bragança, pretendenten van de Portugese troon, bleven daarna verder de Orde verlenen, ook nu nog. Ieder jaar worden op 8 december in Vila Viçosa nieuwe Ridders benoemd. Om welke reden (militair of civiel) deze titel aan Emile werd verleend is (nog) niet duidelijk. ↩︎
  15. “L’Ordina della Corona D’Italia- Cavaliere”; deze Ridderorde werd verleend door Koning van Italië, Victor Emmanuel II (Huis Savoie) was een Orde van Verdienste. Om welke reden (militair of civiel) deze titel aan Emile werd verleend is (nog) niet duidelijk. ↩︎

VLAM!