Jan Jacob Rafaël Menoë1 (Joannes Jacobus Raphaël Menoe) is geboren te Waarloos (ANT) op 21-02-1891 als zoon van Petrus Isidorus Menoe, broodbakker (geb. ca. 1879 te Boom), en van Maria Philomena Peeters (geb. ca. 1878 te Wilrijk).

De ouders van Peter Isidoor zijn herbergiers Ludo Menoe en Virginie Jussart. Zij wonen op dat moment in Boom in de Krekelenberg 37 (vandaag een garageterrein).
In 1865 trouwden te Waarloos François Louis (Franciscus Ludovicus) Menoë (geb. te Duffel) en Virginie Jussart (geb. te Boom).

De ouders van Ludo Menoe zijn landbouwers Petrus Menoe en Joanna Maria Dierckx, getrouwd te Duffel op 18-10-1839.


Petrus Menoe2, is een Antwerpse vondeling, wat het zeldzame voorkomen van de naam Menoë verklaart.

Nochtans is dit geen nieuwe of alleenstaande naam3. Men heeft er in België Menoë van gemaakt maar de oorspronkelijke naam was Menoe, net zoals de vermoedelijke moeder van Peterus Menoe had geschreven op het papiertje: “Peterus Menoe, gedoopt den 21 Januarus“. We weten niet of Menoe de naam is van de moeder of als ze het toegeschreven had aan de vader van haar kindje als ze die kende.
In Steenbergen (NB) vinden we de akten met de naam Menoe, die ofwel uit Steenbergen of net als de moeder Catharina Nagels, uit Tervuren (VBR) afkomstig moet zijn.



Nog geboren in de tijd van Rafaël Menoë is zijn oudere broer:
Jan Frans (Joannes Franciscus) Menoë (geboren 13-09-1875 te Waarloos als zoon van herbergiers te Waarloos, Frans Ludo Menoe en Virginie Jussart), koetsier/taxi te Antwerpen, Sint-Jorispoort 59 bij een gemeentebesluit van 28/02/1900.

In 1874 is Carolus Philippus Franciscus Menoe geboren en in 1877 overleden; in 1877 was Augustinus Franciscus Carolus geboren en in 1879 overleden; in 1879 Maria Rosalia en in 1880 Maria Elisabeth, …
In de akten van Waarloos vinden we ook “Menoy” terug als naamsvariant.
- Het is niet duidelijk of de vader daar Menoë van gemaakt heeft of de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. ↩︎
- In akte van 23 januari 1813 vinden we in de Burgelijke Stand van Antwerpen: “Une chemise de toile blanche garnie d’un collet de cire laine et d’une dentelle, une camisole de toile de coton, fond jaune á mouches blanches, trois morceaux de toile blanche usée, un beguin garni d’une dentelles blanche usée, un bonnet de toile, deux langes de frise blanche usée et rapiecée de toile grise, un billet de forme quarré contenant ce qui suit: “Peterus Menoe, gedoopt den 21 Januarus“, et un autre billet de forme triangulaire ne contenant que quelque traits de plume d’un coté. Nous avons ensuite inscrite cet enfant sous les noms de Pierre Menoe. [vertaling: Een wit nachthemdje, afgezet met een wollen waskraag en kant, een katoenen onderhemdje met gele achtergrond en witte vliegjes, drie stuks afgewassen witte doeken, een mutsje afgezet met versleten wit kant, een kapje in stof, twee versleten witte inbakerdoeken met fries en opgelapt met grijze stof, een vierkant briefje met daarop het volgende vermeld: “Peterus Menoe, gedoopt den 21 Januarus” (1813), en nog een driehoekig blaadje met slechts enkele pennenstreken aan één zijde. Wij hebben dit kind vervolgens ingeschreven onder de naam Pierre Menoe.] ↩︎
- In Kortrijk is een zekere Gabrielle Rachel Menoë geboren op 27/07/1897 en diens broer Gaston op 26/08/1895 als kinderen van Alfons Menoe en Elodia Hortensie Moreels. In Gent is Alphonsus Menoe geboren op 27/04/1870 (te Brugge gehomologeerd per akte ter herkenning als natuurlijk kind van Rosalia Menoe. (vader is onbekend).
Ook in Zuid-Afrika komt de naam Menoë voor. ↩︎