Anna de Vlam en de Minions

Het lijkt een grappige verwijzing naar de animatiefilm met de gele wezentjes, maar hier gaat het om echte personen, waarvan de familienaam verschillende schrijfwijzen kende.

Tongerlo
EntiteitNaamSoeverein
GemeenteHeerlijkheid TONGERLOPrelaat van Tongerlo, abt Albert Ursino
ProvincieHertogdom BrabantLandsheer van Brabant: Karel II
LandKatholieke/Zuidelijke/Habsburgse NederlandenKoning Spaanse Rijk: Karel II

Anna is het vierde kind en oudste dochter van Sebastianus en Maria, geboren ca. 1663.1

4 augusti 1685 Solemnizatum est matrimonium inter Joannes Minion et Anna de Vlam, coram vicario de Haze, et testibus Michaele de Vlam et Adriano van Dungenen.
4 augusti 1685 Solemnizatum est matrimonium inter Joannes Minion et Anna de Vlam, coram vicario de Haze, et testibus Michaele de Vlam et Adriano van Dungenen.

Het huwelijk werd ingezegend door vicaris de Haze. Die naam vinden we ook terug in de rubriek over Henricus de Vos, de man van Maria de Vlam (zus van Anna).

De kinderen van Anna de Vlamme en Joannes Minion

Anna de Vlamme trouwde met Joannes Minion 04/08/1685 in de parochiekerk van Tongerlo. Haar oudste broer Michiel/Michael de Vlam was getuige op hun huwelijk, samen met Adrianus van Dungenen2. Het huwelijk is ingezegend door vicaris de Haes/de Haze met dispensatie voor de drie bannen, verleend door abt en prelaat Jacobus Hroznata.

Het gezin Minion woonde na het huwelijk aanvankelijk in Leuven, waar ook alle kinderen zijn geboren en het enige zoontje er ook is begraven. Tegen 1700 woonde het gezin in Tongerlo, mogelijk in het ouderlijk huis van Anna, nl. dat van Sebastianus en Maria. Op 3 november 1700 werd Anna de Vlam in Tongerlo doopmeter van Anna Maria van Luffel.

De dochters van Anna en Joannes (die we kennen uit het onderzoek door Wim Koningstein en Maria Gorissen),

Joanna Maria en Anna Maria, zijn beide overleden in Tongerlo. Maar in een volkstelling uit 1709 blijkt dat er nog een oudere dochter is: Cathrien of Catharina Minion.

Joannes Minion is mogelijk uit Leuven afkomstig en heeft daar na zijn huwelijk tot vóór november 1716 met zijn gezin gewoond, om dan naar Tongerlo te verhuizen, wanneer Joanna Maria daar komt te overlijden. In de lijsten van Familiekunde Vlaanderen regio Leuven komen diverse schrijfwijzen voor van de naam Minion: Minion, Minjon, Minjion, Mignon, Mignion, Monjon (en de foute transcriptie Migrou)

Anna werd op 3 november 1700 doopmeter van Anna Maria Verleuffel.

Maria Laureijs is een dochter van Christophorus Laureijs +27-03-1725), een vooraanstaand lid van de Sint-Norbertusgilde.

Anna de Vlam is begraven op 5 februari 1725 te Tongerlo. Zonder verdere vermelding gaan we er van uit dat zij op het parochiekerkhof is begraven.

Haar man overleed het jaar daarop en is begraven tussen 9 en 13 mei 1726.

De buren van het gezin Minion

Nog uit de volkstelling uit 1709 blijkt dat enkele huizen verder een zekere Elisabeth Minoijt (+04/02/1735) woonde; mogelijk is dit een naamsverschrijving voor Minion, en is zij een zus van Joannes. Zij was getrouwd met een zekere Aerts. Ze hadden een dochter Joanna Aerts.


De buren van Jan Minion waren Jeroen (Hieronymus) Aerts (+08/05/1723) en Cathrien van Beeck. (opmerking: Cornelius van Beeck was de peter van Maria Verleuffel; de relatie tussen deze van Beeck’s is niet bewezen)) Cornelius van beeck was ooit hoofdman van de gilde van Sinte Norbertus. Ook Hieronimus Aerts zou deel hebben uitgemaakt van deze gilde.

Magister3 Gummarus Borgers (alias Gommarus Borrès alis BORRENS) was getuige op de ondertrouw van Jeroen Aerts met Cathrien van Beeck. 

AERTSHieronimusVAN BEECKCatharina14.05.1682De Haan —- , Borgers Gummarus21.05.1682Smolders Adrianus, Dijckmans Henricus

Gommar is begraven op 76-jarige leeftijd op 27/3/1727; hij was leenman en een vooraanstaand lid van de Sinte Norbertus gilde.

Jeroen (Hieronymus) Aerts (+08/05/1723) en Cathrien van Beeck waren in 1709 (Telling van Tongerlo) buren van Jan Minion en Anna de Vlam. Jeroen Aerts (vader van Cornelis Aerts) was leenman en mogelijk ook lid van de Sint-Norbertusgilde. (opm: de dooppeter van Anna’s moeder, Maria Verleuffel, heette Cornelius van Beeck, voormalig hoofdman van de Sint-Norbertusgilde, en lid van het dorpsbestuur).

Wat opvalt is de samenloop van overlijdens van Gommaris Borrés en zijn echtgenote Anna Lemmens, Anna Maria Minion en Jan Minion:

Gommarus overleed plotseling op 27 maart 1727, nog geen halfjaar na zijn echtgenote. Zes dagen ervoor verkocht hij (via de stadhouder Pierson) zijn half bunder winland aan Guiliam Tielemans en Catharina Lemmens. De akte van Gommaer en zijn vrouw vermelden een jaarlijks gezongen mis die door Gommaer per testament werd ingesteld.
Na de strenge winter van 1708-1709 werd, om een effectieve graanpolitiek te kunnen voeren, op 29 mei 1709 een plakkaat uitgevaardigd om in elke gemeente de bevolking en de graanvoorraad te tellen. Borrens blijkt de vierde grootste graanbezitter van Tongerlo te zijn. In het Leenboek van Tongerlo 1717 vinden we Guilliam Tielemans die optreedt als leenman bij de verkoop van het huis van Jeroen Aerts.

In de doopregisters van de St Gertrudiskerk in Leuven vinden we op 1709 Elisabeth Minion, dochter van Joannes Minion en Anna…Etienne . Naamgenoten? Deze Joannes Minion kan een neef zijn van onze Joannes Minion.
Elisabeth Minion was de doopmeter van Maria Elisabeth Luijten gedoopt op 25 december 1727 in Tongerlo.

In Tongerlo vinden we op 27/09/1732 de ondertrouwdatum (met getuigen: Petrus Simons & Martinus Stercks) en huwelijksakte op 14/10/1732 (met dezelfde getuigen: Petrus Simons & Martinus Stercks) van Elisabetha Minion (+20/01/1772 als El. Minjon) met Franciscus Moijmont4 (+24/01/1772 Tongerlo) als Fr. Momon uxor Elizabetha Monjon).

Van dit laatste koppel is een Petrús van Lúffelt5 (van Leuffel) in 1733 peter6 van hun zoon Petrus Franciscus Moijmon (Dopen Tongerlo)7. De meter is Theresia Le Pagie8.
Petrus Franciscus Moijmon is getrouwd met Theresia van Outsel (ex Zoerle) met ondertrouw op 29/12/1764 (met getuigen: Cornelius Hove & Adrianus Rommens) en huwelijk op 08/01/1765 (met getuigen: vader Franciscus Moymon en Petrus Raets)

Over de naam Le Paige vinden we in Herentals kasteel Lepaige, gebouwd door dr. François Thomas Le Pagie.

Er bestaan vele takken met de naam Lepaige en naamsvarianten. Hierna deze van de bewuste dr, Lepaige/Le pagie, maar zijn kleinzoon vinden we terug als Antwerpse eigenaar/rentenier van een aantal panden in 1844 te Merksem, een kleine tien jaar vóór Jules de Vlam er zich vestigt.

  1. Van alle kinderen van Sebastianus en Maria ontbreken de doopakten die verdwenen eind 18e eeuw of misschien in de vlammen zijn opgegaan tijdens de brand van de abdijbibliotheek in 1929. ↩︎
  2. Adrianus van Dunghen/Dungenen was een zoon van Henricus van Dunghen (Henricus was getuige op het huwelijk van Vincentius Verleuffel, oom van Maria Verleuffel.) Vincentius’ zoon Vincentius was dan weer getuige bij de Van Dungenen. ↩︎
  3. Magister (mag.) is een titel die gedragen werd door wie zijn studies aan de universiteit had vervuld. ↩︎
  4. Diverse naamsverschrijvingen: Moijmon, Moijmont, Moymon ↩︎
  5. Anna de Vlam is zelf al meter van Anna Maria van Luffel (Verleuffel), dochter van Petrus en van Maria Laureijs. (zie inzet hieronder) ↩︎
  6. Dit lijkt inderdaad een indicatie dat Elisabeth Minion een verwante is van Joannes Minion, mogelijk zelfs een zus. ↩︎
  7. Er wordt net niet vermeld uit welke gemeente Franciscus Moijmont afkomstig is: “pater ex…” ↩︎
  8. Diverse naamsverschrijvingen: Theresia Le Pagie; die naam komt ook voor als Theresia Le Paige of Le Page). ↩︎

VLAM!