We vermoedden reeds dat Sebastianus in het dorp woonde, dicht bij het centrum.
Anna de Vlam, dochter van Sebastianus is getrouwd met Jan Minion. Het koppel ging een tijd in Leuven wonen, waar hun drie dochters geboren zijn. Na de dood van Sebastianus kwam het gezin terug naar Tongerlo, en namen zij naar ons vermoeden hun intrek in het ouderlijk huis de Vlam, waar Sebastianus zijn laatste jaren had doorgebracht en waar haar jongere broer Petrus nog woonde. Die hypothese ontstond na de volkstelling van 1709 waarin het gezin Minion wordt vermeld.
Op de figuur hierna ligt de abdij en Tongerlo-dorp in 1655 (Joris Subil), zoals Sebastianus het gekend heeft. Dit was de omgevingsituatie van de familie de Vlam. Het vermoeden bestond al lang dat Sebastianus met zijn gezin in één van de huisjes woonde die zich rond de dorpskern bevonden. De parochiekerk (waarbinnen Sebastianus en Maria begraven liggen) bevond zich ter hoogte van nr 25 op de kaart [tevens de locatie van het parochiale kerkhof en het Dietsch schooltje van Tongerlo (zie pagina over de parochiekerk)].
Na in het Cohier van de 20e penning 1672 een stuk land van Sebastianus gevonden te hebben [hij oogste er 1/6 ha hooiwas waarmee hij zijn dieren (vermoedelijk een of twee paarden) voederde]; het vermoeden speelt daarom dat hij misschien wel voerman zou kunnen geweest zijn.
Uiteindelijk in het Cijnsboek van het convent te Tongerlo en omgeving, 1699-1793 vinden we op folio 29 het verlossende antwoord: Sebastianus pachtte tijdens zijn leven het huis De Kroon op de Plaetse.
En zoals ik al had verwacht was dit ook het ouderlijke huis van Maria Verleuffel, want in het Cijnsboek van het convent te Tongerlo en omgeving, 1625-1700 vinden we Petrus Verleuffel terug als eigenaar van De Kroon, en dáárvoor was het de familie Joannes Verachtert-Catharina Huijbrechts, de iets oudere zus van Anna. (beide dames overleden trouwens in een zelfde periode; mogelijk waren zij een tweeling, maar doopakten onbreken)
Op de twee kaarten hierboven zien we links Ferraris (1777) en rechts een kaart van de Buurtspoorwegen (1841, zelfde situatie in 1834 kadasterkaarten).
Het nr 83 met de 13 zille hof (nr 89) is realistischer te noemen. Nrs 87 en 89 (Peerdenhofstad) behoorden toe aan de secretaris van Tongerlo, Walterus de Bal. Wouter en Sebastianus waren leeftijdsgenoten.
De parochiekerk werd pas in 1853 gebouwd; de foto hierna dateert van tussen 1880 (stoomtramlijn, maar ongeplaveide weg) en 1890.
anno 2009-2024:
Hieronder nog een vergelijking tussen de kaart (rood/geel) van vandaag (geopunt.be) met die van 1841 (nr 88 was in de 17e eeuw de familie de Vlam-Verleuffel, en nr 59 Norbertus Verleuffel):
Joannes Stiers getrouwd met Maria Vanden Berghe. Hij is begraven op 15.10.1694; het jaar erna overleden zijn dochter en de tweelingen op 7 jaar. ↩︎
Joannes, zoon van Dionisius Verachter en Anna van Passel, gedoopt op 18.09.1611. Joannes is dooppeter van Vincentius Verleuffel, zoon van Petrus en Angela Cools in 1631. Er is nog geen verwantschap aangetoond met meier Michiel Verachtert (van Oevel) en zijn zoon Petrus die de Uitschoolhoeve pachtte in 1649. ↩︎
Wouter de bal was 62 jaar secretaris van Tongerlo. Er staat niet bij waar hij werd begraven: kerkhof, parochiekerk of abdijkerk, wat niet wegneemt dat jij in de kerk begraven is gezien zijn staat van dienst. Zijn zus Adriana viel die eer wel ten beurt volgens haar begraafakte in 1719: begraven in de kerk met uitvaartdienst. ↩︎